Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Uppror i partiet – interna krafter vill få bort Björklund

Jan Björklund ifrågasätts och åtta personer pekas nu ut som tänkbara efterträdare.
Under fredagen avfärdade Jan Björklund en alliansgemensam budgetmotion. Foto: PONTUS LUNDAHL/TT
”Han har missbedömt både det interna stödet och väljarnas uppfattning”, hävdar en känd L-företrädare. Foto: ANDERS WIKLUND/TT
Foto: JONAS EKSTROMER / JONAS EKSTROMER
Foto: LISA MATTISSON / LISA MATTISSON
Foto: NILS PETTER NILSSON
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: FREDRIK SANDBERG / TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: STEFAN FORSELL
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
1 / 12

Liberalernas partiledare Jan Björklund slåss återigen för sin politiska överlevnad.

Det finns nu en majoritet i riksdagsgruppen för att byta position och släppa fram Ulf Kristersson som statsminister, uppger en källa för  Expressen.

Samtidigt ifrågasätts partiledarens M-kritik – och åtta personer pekas ut som tänkbara efterträdare.

– Det pågår ett uppror i riksdagsgruppen, hävdar en annan uppgiftslämnare. 

På fredagseftermiddagen fördjupades allianskonflikten ytterligare. 

Då avfärdade Liberalernas partiledare Jan Björklund Moderaternas och Kristdemokraternas planer på en alliansgemensam budgetmotion.

Liberalerna kommer inte heller att stötta en moderatbudget – trots M-ledaren Ulf Kristerssons löfte om att denna ska innehålla allianspolitik.

Beskedet följer på en turbulent vecka som varje dag innehållit hårda ord, ifrågasättanden och öppen kritik mellan allianspartierna.

Jan Björklund har under sina elva år som partiledare klarat sig igenom en rad stormar och gång på gång lyckats pressa tillbaka upprorsmakare och interna kritiker. 

Jan Björklund för elva år sedan – då många ville se honom som ny partiledare. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

L-källa: "Björklund har missbedömt stödet"

Men den här gången ser det mörkt ut, enligt uppgifter till Expressen. 

– Han har missbedömt både det interna stödet och väljarnas uppfattning, hävdar en känd L-företrädare.

En grupp i partiet, inte minst i partiets riksdagsgrupp, konspirerar nu mot honom och övriga i partiledningen – men få vågar öppet föra fram kritiken. 

Och hos Jan Björklunds mest trogna medarbetare och partikamrater är det tyst. 

– Det finns nu en majoritet för att ge Ulf Kristersson en chans att visa vad han går för. De som anser att vi till varje pris ska hålla SD borta blir allt färre, hävdar en källa med insyn.

Samtidigt pågår nu ett smutsigt spel där Jan Björklunds fiender gör allt för att misskreditera honom. I Dagens Industri påstods det till exempel redan i början av oktober att Björklund skulle tvingas att släppa fram en M/KD-regering  – vilket då dementerades kraftfullt. 

Det finns också de i partiet som berömmer Jan Björklund för hans tydliga SD-besked, bland dem finns en stor grupp som tidigare stod på Birgitta Ohlssons sida i förra årets partiledarstrid. 

– Han ska ha credd för att han håller fast vid det han sa om SD i valrörelsen - men det betyder inte att han har grönt ljus för att sätta sig i en Löfvenregering, menar en L-politiker. 

Nio tunga L-företrädare framför nytt krav

En annan källa hävdar att Liberalerna i Skåne, inför det kommande partirådet, ”försöker få ett tydligt beslut på att inte lägga ner rösten eller ingå i en S-ledd regering”.

– Det finns en betydande opinion i riksdagsgruppen för att man bestämt ska säga nej till att kunna släppa fram en S-ledd regering.

På fredagseftermiddagen kräver nio tunga L-företrädare i en debattartikel i Dagens Industri att riksdagsgruppen måste "slå fast att det inte finns förutsättningar att ena S och L i en gemensam regeringspolitik". 

"Jan Björklund bör snarast deklarera att vi inte kommer att släppa fram Stefan Löfven som statsminister", skriver de bland annat.  

En av artikelförfattarna, ordföranden i kommunstyrelsen i Landskrona, Torkild Strandberg (L), tog tidigare i veckan också initiativ till en skrivelse inför partirådet där man starkt tar avstånd från att stötta en socialdemokratisk regering.

– Våra chanser i Liberalerna att få igenom vår politik är större i en borgerlig kontext än i skuggan av Socialdemokraterna, sa Strandberg till SVT.

En tung allianskälla anklagade dessutom nyligen partiledaren för att medvetet ha förhalat processen i samtalen med de övriga partiledarna inom alliansen:

– Han har varit den mest okonstruktiva parten hela tiden.

Partisekreteraren Maria Arnholm reser runt i landet och försöker övertyga partimedlemmarna om ett S-samarbete, enligt SVT. Foto: HOSSEIN SALMAZADEH/TT / TT NYHETSBYRÅN

Enligt uppgifter till SVT nyligen finns en uppfattning om att Jan Björklund och partisekreteraren Maria Arnholm "försöker göra det möjligt för partiet att till slut göra en uppgörelse med Socialdemokraterna". 

– Det pågår nu en kampanj där Maria Arnholm nu reser runt i landet för att övertyga medlemmarna om att partiet ska kunna söka samarbete med Socialdemokraterna, sa en högt uppsatt liberal till SVT. 

En annan orsak till missnöjet med Jan Björklund nu är det vikande väljarstödet.

Varannan L-väljare sågar Björklunds linje

En undersökning från SvD/Sifo som publicerades förra veckan visade att varannan väljare ville att Liberalerna skulle hjälpa M-ledaren Ulf Kristersson till makten genom att rösta ja i statsministeromröstningen.  

Men Liberalerna röstade nej – och Kristersson föll. 

Under fredagen kom nästa opinionsmässiga motgång för Jan Björklund. Enligt SVT/Novus väljarbarometer skulle Liberalerna åka ur riksdagen om det vore val i dag. Partiet skulle bara få 3,7 procent.

”Liberalerna är det parti som helt säkert har tappat väljare efter riksdagsvalet”, skriver SVT

SVT:s inrikesreporter Elisabeth Marmorstein konstaterar samtidigt att ”ett extraval nu skulle mycket väl kunna bli spiken i kistan för Liberalerna som riksdagsparti”.

Enligt uppgifter till Expressen samlades Liberalernas partistyrelse och riksdagsgrupp förra helgen i Västerås för att diskutera bland annat regeringsfrågan. 

– Det enda alternativ som Jan Björklund presenterade handlade om att gå vänsterut. Han lever därmed upp till sitt löfte om att inte ge SD inflytande, men egentligen handlar det om att han vill säkra sin egen politiska framtid. Han är inte ärlig med sina intentioner, hävdar en uppgiftslämnare inom Liberalerna.

Alliansen har splittrats i två delar, där M och KD kör ett race – C och L ett annat. Foto: OLLE SPORRONG

Jan Björklund kallar in partirådet

En annan källa hävdar att Jan Björklund då argumenterade för att ”det kan komma ett läge då S-alternativet inte kan uteslutas”.

Jan Björklund har vid flera tillfällen upprepat att han tänker kalla in partirådet för att diskutera eventuella positionsförflyttningar – och för bara några dagar meddelade partiledningen tre möjliga datum för när partirådet kan komma att samlas: den 30 november, 7 december eller 14 december.

– Björklund tror att han har större möjligheter att få med sig partirådet än riksdagsgruppen på en vänstersväng – men oavsett vad partirådet kommer fram till blir det bara rådgivande. Det är ändå partistyrelsen och riksdagsgruppen som avgör, hävdar en källa.

Om Liberalerna släpper igenom en M/KD-regering blir partiet en del av oppositionen och då riskerar Jan Björklund att snabbt bytas ut som partiledare – vilket inom partiet ses som en av huvudorsakerna till att han till varje pris vill undvika en sådan lösning, erfar Expressen.

– Då har Jan Björklund bara riksdagsuppdraget att falla tillbaka på. Men den rödgröna sidan kan erbjuda honom fyra år som minister – även om han byts ut som partiledare, menar en känd L-företrädare.

L-ledarna föll när de flörtade med S

Historiskt har tre av partiets tidigare partiledare argumenterat för att ingå i S-regeringar: 

 Gunnar Helén, partiledare 1969-1975, försökte samordna de borgerliga partiernas politik på viktiga områden och medverkade till flera uppgörelser över blockgränsen.

 Ola Ullsten, partiledare 1978-1983, argumenterade flera gånger för samarbete över blockgränsen och var efter valet 1982 beredd att ingå i en S-regering.

 Bengt Westerberg, partiledare 1983-1995, argumenterade inför valet 1994 för att det bästa vore om den borgerliga regeringen fick egen majoritet i riksdagen men annars borde man överväga någon form av blocköverskridande lösning.

– I samtliga tre fall föll väljarstödet drastiskt och det bidrog till att partiledaren fick avgå, säger en känd L-företrädare i dag. 

Utmanades förra året om partiledarposten

Så sent som förra året utmanades Jan Björklund om partiledarposten av partikamraten Birgitta Ohlsson – men den gången klarade han sig. 

Tidigare EU-ministern Birgitta Ohlsson utmanade Jan Björklund om partiledarposten ifjol. Foto: LISA MATTISSON EXP / LISA MATTISSON EXP

”Jag har inte levererat tillräckligt stöd för min kandidatur och tar förlusten som en kvinna och drar tillbaka min kandidatur”, konstaterade Birgitta Ohlsson i september. 

Sedan dess har hon lämnat alla sina uppdrag och flyttat till Storbritannien.  

Nu – bara ett år senare – är diskussionen om möjliga efterträdare återigen i gång inom Liberalerna. 

– Men det finns ingen konkret utmanare i dag som har tillträckligt starkt stöd, säger en uppgiftslämnare. 

Enligt uppgifter till Dagens Industri i onsdags väntar en turbulent tid inom Liberalerna. 

– Efter det som sagts i dag är det mycket svårt att se hur han skulle kunna byta linje och agera på ett annat sätt i en kommande statsministervotering. Men ett sätt att lösa det är att det blir en kabinettsfråga om hans egen framtid. Det är sannolikt att det blir så, sade en källa till tidningen.

Tidigare integrationsministern Nyamko Sabuni nämns som en möjlig efterträdare till Jan Björklund. Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Cecilia Malmöström pekas ut som tänkar efterträdare. Foto: OLLE SPORRONG

I nuläget nämns åtta olika L-företrädare som tänkbara efterträdare, enligt Expressens källor:

Riksdagsledamöterna Johan Pehrson, Mats Persson, Christer Nylander, Gulan Avci och Fredrik Malm nämns som potentiella kandidater. Men även ex-ministern Nyamko Sabuni, partisekreteraren Maria Arnholm och den nuvarande EU-kommissionären Cecilia Malmström, som gång på gång sagt att hon är ointresserad, finns med på listan. 

Liberalernas partiledare Jan Björklund ville under fredagen inte kommentera uppgifterna, enligt presschefen Elin Boberg.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!