Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nytt uppror i kockbranschen: ”Trycker sitt kön och juckar”

Hör kocken Anna Broms berätta om historierna som kommit fram.
Sofia B Olsson.
Foto: Vrå / ©Vrå
Anna Broms.
Foto: TV4

Kändiskocken Stefano Catenacci lämnade Operakällaren och rollen som hovtraktör efter flera anklagelser om sexuella trakasserier.

Nu har avslöjandena från ETC och Expressen lett till en ny Metoo-våg inom restaurangbranschen.

I hashtagen #härtardetslut vittnar kvinnor om trakasserier och sexism på kroggolvet.

– Han trycker sitt kön mot mig och börjar jucka mot min bakdel samtidigt som han skriker med hög röst: ”Du är så skön” säger kocken Sofia B Olsson, känd från bland annat ”Kockarnas kamp” i TV4, till Svenska Dagbladet.

Det var i början på november som tidningen Dagens ETC avslöjade hur Stefano Catenacci under åratal ska ha sextrakasserat sin kvinnliga personal. Enligt vittnen ska kändiskocken bland annat tafsat på dem obehindrat, och krävt sex i utbyte mot karriärlyft på Operakällaren. Samma dag publicerade Expressens Karolina Skoglund en stor granskning. 

Kungens kock lämnade sina uppdrag på Operakällaren och för hovet. Anklagelserna skadade om restaurangvärlden, något som nu lett till en ny upprorsvåg.

Under hashtaggen #Härtardetslut har kockarna Sofia B Olsson och Anna Broms, som båda var med i TV4-programmet ”Kockarnas kamp” våren 2018, samlat in berättelser från både kockar, krögare och sommelierer.

Anna Broms: ”Sticker in sin tunga”

Anna Broms, som driver Broms, berättar själv för Svenska Dagbladet:

– Jag är praoelev och står i torrförrådet när en chef som jag tycker mycket om och ser upp till kliver in. Vi skrattar och slänger käft och helt plötsligt tar han om sidorna på min mun trycker till den hårt så att det gör ont och munnen öppnas. Han sticker in sin tunga. Jag lyckas slå mig fri och springer därifrån. Jag var 15 år.

Sofia B Olsson, som är kökschef och operativ ledare på restaurang Vrå, berättar en egen tidigare erfarenhet om hur en kock trycker sitt kön mot henne och börjar jucka mot bakdelen samtidigt som han skriker med hög röst: ”Du är så skön.” 

– Det var så jävla förnedrande. På en sekund var jag minimerad till ett objekt. De andra kockarna som var där, ett gäng män, skrattade, säger hon.

Brist på jämställdhet i stora tävlingar

Upproret som Svenska Dagbladet tagit del av handlar också om bristen på jämställdhet i stora tävlingar som ”Årets kock” och hierarkin i köket samt sämre arbetsuppgifter för kvinnor. De 65 branschkvinnorna i upproret skriver, enligt Svenska Dagbladet: ”Vi vill med detta upprop visa att vi är många kvinnliga förebilder i ledarposition som står för en positiv och jämlik utveckling av restaurangbranschen och vågar ta plats”.


Kungens kock anklagas för sexuella trakasserier

Så här rapporterade Expressen om anklagelserna mot Stefano Catenacci den 2 november i år.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.