Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nytt uppdrag i jakten på beboeliga planeter

Följ senaste nytt i Expressen TV.
Teleskopet Toliman ska skickas ut i omloppsbana och söka efter jordliknande planeter i Alfa Centauri-systemet.
Foto: Shutterstock

Australiska och amerikanska rymdforskare planerar ett nytt uppdrag i jakten efter beboeliga planeter.

Teleskopet Toliman ska skickas ut i omloppsbana och söka efter jordliknande planeter i Alfa Centauri-systemet.

Forskarna håller just nu på att bygga teleskopet Toliman, namngett efter det gamla arabiska namnet på samma stjärnsystem som teleskopet nu ska scanna av – Alfa Centauri-systemet. 

Alfa Centauri är det stjärnsystem som ligger närmast vårt solsystem och består av tre stjärnor. Två av stjärnorna liknar vår egen sol, den tredje är en röd dvärgstjärna. 

Toliman beräknas kunna skjutas upp i omloppsbana 2023. Målet är att se planeter som rör sig i den så kallade Guldlockszonen – den beboeliga zonen – på rätt avstånd från en stjärna, så att planeten varken blir för varm eller för kall för att liv ska kunna finnas där.

– Om vi letar efter liv som vi känner det, så är guldstandard att hitta en planet där flytande vatten kan finnas på planetens yta, så att det inte är som en snöboll eller kokar upp vattnet i atmosfären, säger projektets ledare Peter Tuthill vid University of Sydney, till The Guardian.

– Vi vet ju att liv uppstått vid minst ett tillfälle, runt en solliknande stjärna på en jordliknande planet. Vi försöker hitta andra exempel som liknar det så mycket som möjligt.

Misstankar om gasjätte

Enligt Tuthill har man liten kunskap om vad det kan finnas för planeter runt stjärnorna som ska undersökas. Man har misstankar om en planet som kretsar kring den ena stjärnan, men den har inte fullt ut kunnat bekräftas. 

– Om det är en riktig planet är den troligen något som liknar Neptunus, en gasjätte. Kanske kan den ha en måne där liv skulle kunna existera.

James Camerons film Avatar från 2009 utspelar sig på en fiktiv måne som kretsar kring en gasjätte i Alfa Centauri-systemet. 

– Om observationen visar sig stämma kom James Cameron först dit, säger Tuthill.

Stjärnsystemet ligger 4,37 ljusår från solen, vilket betyder att det med nutidens snabbaste rymdfarkoster skulle behöva resa i 100 000 år för att komma fram dit.


Tacomys med rymdchili på ISS

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.