Barn som föds extremt för tidigt får ofta problem med ögonen och kan i värsta fall bli blinda. Foto: JENNIFER COATE / AP MARCH OF DIMES FOUNDATION
Barn som föds extremt för tidigt får ofta problem med ögonen och kan i värsta fall bli blinda. Foto: JENNIFER COATE / AP MARCH OF DIMES FOUNDATION

Nytt tillskott kan rädda för tidigt föddas syn

Publicerad

Barn som föds extremt för tidigt får ofta problem med ögonen och kan i värsta fall bli blinda.

Nu hoppas forskare att ett enkelt tillskott av en omega 6-fettsyra ska kunna förhindra det.

Barn som är födda före vecka 31 riskerar problem med ögonen. Risken ökar ju tidigare barnet är fött, och för barn födda före vecka 28 drabbas ungefär vart femte barn.

Nu har forskare vid Sahlgrenska Akademin i Göteborg sett att barn som blir sjuka har lägre nivåer av arakidonsyra, som är en fettsyra inom omega 6-familjen.

Viktig byggsten

Fettsyran, som bland annat finns i kött, har lite dåligt rykte, eftersom den bland vuxna anses bidra till hjärt- och kärlsjukdomar.

– Men det är en viktig byggsten, under den perioden i fosterlivet, så behöver man den på olika sätt. Troligtvis är den helt nödvändig för att bygga upp membran runt celler och göra så att man får friska blodkärl som växer på ett bra sätt, säger Chatarina Löfqvist, docent i experimentell oftalmologi, som arbetat med studien.

 

LÄS ÄVEN: Hemliga idén bakom bilden med Estelle 

 

Under hela graviditeten, när fostret ligger i mammans mage, transporteras höga nivåer av arakidonfettsyra över till fostret. När barnet föds för tidigt upphör det, och i de näringstillskott som ges har den inte funnits med.

– När de föds har inte blodkärlen i näthinnan utvecklats ordentligt. Då kan det bli så att blodkärlen får felaktiga signaler från den delen som inte har blodkärl. Och så börjar de växa på ett sjukt sett. I värsta fall kan det leda till att barnen blir blinda. Fast man har känt till sjukdomen sedan man kunnat börja rädda barnen så finns ingen behandling som kan få blodkärlen att växa sig friska, säger Chatarina Löfqvist.

Barn får tillskott

Nu ska 210 för tidigt födda barn i Göteborg, Lund och Stockholm få ett tillskott av fettsyran, tillsammans med omega 3, för att se om andelen synskadade minskar. Barnen får tillskottet via munnen. Hittills har 90 barn fått det, men Lövqvist kan ännu inte säga något om effekten. Först till nästa sommar räknar forskarna med att kunna presentera ett resultat.

– Det föds som tur är inte så många av de absolut tidigaste födda. Det är det som fördröjer, säger Löfqvist.

 

LÄS ÄVEN: Anna Hage: Förstod inte att det var Palme

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag