1 005 cancerpatienter deltog i undersökningen, där forskarna letade i blodproverna efter 16 typer av muterade gener och åtta proteiner som kan utsöndras från tumörer.
70 procent av tumörerna kunde upptäckas med hjälp av blodprovet. Det kan göra att cancer kan upptäckas tidigt.
– Det här fältet med tidig upptäckt är kritiskt. Jag tror att detta kan ha en enorm påverkan på dödligheten i cancer, säger Dr Cristian Tomasetti på Johns Hopkins University till BBC.
Patienterna som undersöktes hade cancer i äggstockarna, levern, magen, bukspottskörteln, strupen, tarmen, lungan eller bröstet som inte hunnit sprida sig.
Ett stort genombrott är att det inte tidigare fanns något sätt att tidigt upptäcka fem av de åtta cancertyperna. Till exempel brukar cancer i bukspottskörteln upptäckas så sent att fyra av fem patienter avlider redan samma år som den upptäcktes.
Blodprov en gång om året
I vissa fall kunde testet till och med visa cancerns ursprungsvävnad. Visionen är att man ska kunna göra ett blodprov en gång om året för att på så sätt kunna upptäcka cancer i tidiga stadier. Metoden ska vara ett komplement till andra tester som redan görs för att upptäcka cancer.
Nu återstår det riktiga eldprovet för metoden – nämligen att testa den på personer som inte har en cancerdiagnos.
I Sverige har en forskargrupp vid Danderyds sjukhus och Karolinska institutet gjort liknande forskning och upptäckt en tredje sätt att upptäcka cancer i ett blodprov, skriver Sveriges Radio.
– Jag tror att det här kommer att finnas som en verklighet redan om några år. Det här är ganska enkelt att omsätta till något vi faktiskt kan göra i kliniken, säger Thomas Helledey, professor och cancerforskare vid Karolinska institutet, till Sveriges Radio.