200 DÖDA. Den 11 mars 2004 exploderade flera bomber på pendeltåg i Madrid. Närmare 200 personer dog och 2 000 människor skadades vid attacken. Foto: Gamma / Ibl Bildbyrå
200 DÖDA. Den 11 mars 2004 exploderade flera bomber på pendeltåg i Madrid. Närmare 200 personer dog och 2 000 människor skadades vid attacken. Foto: Gamma / Ibl Bildbyrå

Nytt terrorlarm i natt: Attackerna kan komma när som helst

Publicerad
Uppdaterad
NEW YORK/LONDON. Terrorgrupper i Europa har slutfört sin övervakning, kollat av med al-Qaida och fått grönt ljus.
Attackerna kan komma när som helst.
Det uppgav ABC News i natt.
USA tar det nya terrorhotet i Europa på högsta allvar. Sånt allvar att amerikanska UD överväger att gå ut med en uppmaning till amerikanska resenärer i Europa att iaktta varsamhet.
Nyhetsbyrån AP uppger att en sådan varning kan komma redan i dag. President Barack Obama och hans administration har diskuterat frågan sedan i torsdags.
Ett tag funderade administrationen på att uppmana amerikaner att undvika offentliga platser i Europa, men en sådan varning ansågs sedan som för alarmistisk.
Enligt AP kommer uppmaningen i stället att hållas vagare och inga specifika europeiska länder utpekas.
Men det är känt sedan tidigare att de planer som underrättelsetjänsterna nu kommit på spåren bland annat handlar om attacker i Storbritannien, Frankrike och Tyskland.
KLARTECKEN. Enligt uppgifter har al-Qaidas ledare Usama bin Ladin gett klartecken till samordnade terrorattacker i Europa. Foto: AP/Al JazeeraÄven Danmark har nämnts och ABC News uppgav i natt att även Italien och Belgien finns på listan. ABC News hänvisar också till anonyma säkerhetskällor som uppger att terrorgrupper redan utsett sina mål, genomfört sin övervakning och nu är redo att slå till mot flygplatser, hotell, turistattraktioner eller andra platser där mycket folk samlas.
Källor uppger också för ABC News att Usama bin Ladin godkänt planen. Den kan sättas i verket när som helst.

Manual för dödandet

Enligt uppgifter i brittisk media har Usama bin Ladin också instruerat två brittiska bröder, boende i Pakistan, att sätta planen i verket. Sunday Express redogör för en 54 sidor lång manual med instruktioner hur de attackerande terroristerna ska gå till väga, med titeln "Guide för gatukämpar". Dokumentet publicerades på al-Qaidas webbsida för åtta dagar sedan.
Terroristerna tros vilja genomföra något som påminner om attacken mot Bombay i november 2008 då tio män under tre dagar lyckades döda 166 personer och lamslå centrala delar av stan.
Charles de Gaulle-flygplatsen i Paris - ett tänkbart mål för terroristerna. Foto: Franck PrevelDen här gången ska det handla om flera parallella attacker på olika håll i Europa.
Om USA i dag går ut med en resevarning så blir det första gången någon sådan utfärdas allmänt för Europa. Det kommer antagligen att få omedelbar effekt på turistresandet till Europa och enligt AP anser flera europeiska diplomater att USA överreagerar på hotet.
Amerikanska UD:s talesman PJ Crowley vill dock varken bekräfta eller dementera uppgifterna.

Vidtar nödvändiga åtgärder

- Vi förblir fokuserade på al-Qaidas ambitioner att attackera oss och våra allierade, säger han till AP.
- Vi kommer att göra allt möjligt för stoppa dem och kommer att vidta nödvändiga åtgärder.
De åtgärderna har delvis redan satts in. CIA har de senaste veckorna intensifierat bombningarna i nordvästra Pakistan där al-Qaida numera tros ha sina baser.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag