Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nytt tekniskt fel – på Boeings skandalplan

Flygplanstillverkaren har haft ett krisartat år.
Boeing 737 Max.Foto: TED S. WARREN / AP TT NYHETSBYRÅN
Massa flygplan av modellen 737 Max på Boeings lagar i Seattle.Foto: GARY HE / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Ett nytt tekniskt fel har identifierats i den olycksdrabbade flygplansmodellen Boeing 737 Max.

Nyheten kommer efter att anställda avslöjats med att skriva att modellen ”utvecklats av clowner som i sin tur har övervakats av apor”. 

Flygplanstillverkaren Boeing har nya problem med modellen 737 Max. Under en teknisk genomgång observerades ett problem med flygplansmodellens flygdatorer, uppger en källa med god insyn för CNN Business.

Källan menar att upptäckten inte är kopplad till de problem med mjukvaran som Boeing har kopplat samman med dödskrascherna som sammanlagt kostat 346 människor livet. 

Det nyupptäckta felet ska inte heller orsaka problem under själva flygningen, då det bara uppstår när flygplanets datorer startas. 

Boeing ska nu åtgärda problemet, uppger källan för CNN Business.

”Utvecklats av clowner”

Sedan i mars förra året har olycksplanet Boeing 737 Max har varit förbjudet från internationellt luftrum. Detta efter att två dödliga flygolyckor som kostat totalt 346 liv har inträffat. I oktober 2018 omkom alla 189 personer ombord när planet kraschade i Indonesien. 

I mars förra året var det dags igen – då havererade ett Boeing-plan med 157 människor ombord i Etiopien. 

Det nya tekniska problemet riskerar att ytterligare försena flygplansmodellens återkomst till marknaden, skriver Wall Street Journal.

Flygplanstillverkaren har redan tvingats ge enorma rabatter för att få flygbolag att köpa olycksmodellen 737 Max. Krisen har kostat företaget miljarder dollar, rapporterar CNN Business.

Tidigare i januari släpptes nya dokument om Boeing 737 Max. Där riktade de anställda skarp kritik mot modellen, varav en skrev att ”planet har utvecklats av clowner som i sin tur har övervakats av apor”. 

Produktionen stoppas – efter krascherna:

Flygplanstillverkaren meddelade beslutet i december.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.