Socialdemokraterna får 34,6 procent i Sifos väljarbarometer, en minskning med 2,9 procentenheter sedan förra mätningen. Och gapet mellan blocken är nu bara 1,2 procentenheter. Foto: Sven Lindwall
Socialdemokraterna får 34,6 procent i Sifos väljarbarometer, en minskning med 2,9 procentenheter sedan förra mätningen. Och gapet mellan blocken är nu bara 1,2 procentenheter.  Foto: Sven Lindwall

Nytt tapp för Sahlin

Publicerad
Uppdaterad
Socialdemokraterna fortsätter att backa.
Partiet får 34,6 procent i Sifos väljarbarometer som Svenska Dagbladet publicerar i dag.
Gapet mellan blocken är nu nere i 1,2 procentenheter.
- Detta är det jämnaste läget i Sifo mellan blocken sedan S-blocket gick förbi i november 2006, säger valforskaren Sören Holmberg till SvD.
I Expressens och Demoskops aprilmätning, som publicerades 4 april, rasade Socialdemokraterna med nästan 9 procentenheter. Partiet hamnade då på 30,9 procent.
Så lågt har de inte legat på nästan fyra år i Demoskops mätningar.
Partisekreteraren Ibrahim Baylan sa då att han trodde att resultatet främst berodde på turerna kring LO-basen Wanja Lundby-Wedin.
- Det här speglar den perioden då undersökningen är gjord. Då var det nästan hundraprocentigt fokus på Wanja Lundby-Wedin. I det här fallet spiller det över både på partiet och partiledaren. Men vi har en tydlig politik för jobb, som i förlängningen kommer betyda mer, sa han.
Men nu kommer nya dystra siffror för Socialdemokraterna.
Även Svenska Dagbladets och Sifos väljarbarometer för april visar att partiet backar. Enligt den nya opinionsundersökningen skulle 34,6 procent rösta på S om det vore val i dag. Det är en minskning med 2,9 procentenheter.

Uppgång för Miljöpartiet

Men: Minskningen är inte statistiskt säker. Den enda statistiskt säkra förändringen i Sifomätningen, jämfört med mars, är Miljöpartiets uppgång med 2 procentenheter. Partiet får nu 8,6 procent.
I Sifos mätning i mars ökade Moderaterna kraftigt och partiet ligger fortsatt kvar på en historiskt hög nivå: över 30 procent.
Mätningen visar också att gapet mellan blocken fortsätter att minska. Det är nu nere i 1,2 procentenheter, med fördel för de rödgröna.
Utjämningen mellan blocken fortsätter, konstaterar Sören Holmberg i Svenska Dagbladet, men "i lite lugnare takt."
Expressen har sökt Socialdemokraterna för en kommentar.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag