Nytt svårt influensafall i Sverige

Publicerad
Uppdaterad
En man i 30-årsåldern från Gästrikland har blivit livshotande sjuk i svininfluensan. Han kommer att flygas till Universitetssjukhuset Skejby i Århus i Danmark för vård.
- Patientens tillstånd förvärrades i helgen och på måndagen räckte inte respiratorvård längre, utan mannen fick kopplas till konstgjord lunga, säger Signar Mäkitalo som är smittskyddsläkare i Gävleborgs län.
Mannen insjuknade i förra veckan i influensaliknande symptom som inledningsvis var milda.
- Han insjuknade natten mellan tisdag och onsdag, men var inte speciellt dålig i början. Under helgen började han dock hosta och på söndagen sökte han sjukhusvård, säger Signar Mäkitalo. Inledningsvis vårdades mannen på infektionsavdelningen, men flyttades på måndagen till intensivvårdsavdelningen där han lades i respirator.
- Han blev dock ännu sämre, och sjukhuset i Gävle kontaktade ECMO-enheten vid Karolinska sjukhuset som skickade personal med en ECMO-apparat, alltså en så kallad konstgjord lunga. Teamet kopplade in den konstgjorda lungan på mannen, säger Signar Mäkitalö.


Flögs till Danmark


ECMO-teamet valde sedan att flyga mannen till Universitetssjukhuset Skejby i Århus, där det finns en ECMO-avdelning. Enligt Stefan Engqvist som är chefläkare på Karolinska Universitetssjukhuset i Solna flögs den sjuka mannen till Danmark då kapaciteten på ECMO-enheten på Karolinska är fullt utnyttjad i nuläget.
- Inom ECMO-sjukvården finns ett nätverk bstående av ett tiotal sjukhus i Europa som samarbetar tätt. I just det här fallet fanns det kapacitet att ta emot patienten i Danmark, och för en tid sedan tog ECMO-enheten på Karolinska emot en skotsk kvinna. Så det är egentligen inte så konstigt att mannen vårdas i Danmark, säger Stefan Engqvist.

" Unga har sämre immunitet"
Så det är egentligen inget märkväridgt att patienten vårdas i Danmark, säger Stefan Engqvist.
Enligt Mäkitalo var mannen frisk när han insjuknade, så när som på lättare luftvägsbesvär.
- Han hade mediciner mot lättare luftvägsbesvär, men hade inte någon svår astma. Anledningen till att unga och tidigare friska människor kan insjukna svårt i den nya influensen beror på att de inte har någon immunitet mot det nya viruset. Men vi får inte glömma att det är väldigt få som blir allvarligt sjuka i den nya influensan. Förutom några promille får de allra flesta lindriga symptom, säger Signar Mäkitalo.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag