Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ny kaosdag på Arlanda

Expressens Filippa Fernqvist rapporterar från Arlanda: "Det har varit tufft"
Smockfullt i avgångshallen på Arlanda, strax före halv fyra på lördagsmorgonen.
Foto: Läsarbild
Under lördagen har det i omgångar varit mycket folk på Arlanda flygplats och köerna till säkerhetskontrollen har ringlat långa vid flera tillfällen.
Foto: Läsarbild

Lördagen har präglats av kaos på Arlanda.

På grund av alla resenärer i köerna har polisen vid två tillfällen tvingats stänga vägen till terminal 5 på grund av brandrisk.

Under ett par timmar stannade inte Arlanda Express på terminal 5.

– Personalen hade noll koll, det var verkligen djungelns lag, säger Andreas Lundin som höll på att missa sitt flyg på morgonen.

Under lördagen har det i omgångar varit mycket folk på Arlanda flygplats och köerna till säkerhetskontrollen har ringlat långa vid flera tillfällen under dagen. 

Två gånger under dagen stängde polisen av vägen till utrikesterminal 5. Förts en gång på morgonen och sen en gång på eftermiddagen. Resenärerna dirigerades då om till terminal 2 och 4.

– Det var så mycket folk inne på terminal fem, så man stängde av ur en brandskyddssynpunkt, säger polisens presstalesperson Per Fahlström. 

Resenärer vittar om bråk och panik i köerna

Andreas Lundin reste tillsammans med sin sambo från Arlanda under lördagsmorgonen. De kom till flygplatsen tre timmar innan sitt flyg men var ändå nära på att missa det.

– Vi hann inte mer än att komma in i byggnaden när vi såg att det var en massiv kö och totalt kaos, säger Andreas. 

Han berättar vidare att de sedan fick uppleva en otroligt hemsk stämning i kön till säkerhetskontrollen där Andreas beskriver hur flera grät – både barn och vuxna.

Andreas berättar hur många försökte tränga sig förbi kön i turbulensen, flera lyckades - men ett fåtal blev även stoppade av polis. 

– Det blev väldigt mycket bråk och tjafs i kön, tillslut stod folk och grät, säger Andreas. 

Han berättar även att det var väldigt många som verkade lyckas att smita in och tränga sig i kön men att vakterna inte hann reagera. 

– Personalen hade noll koll, det var verkligen djungelns lag, säger Andreas.  

En annan som fick köa var författaren och debattören Johan Norberg.

– Det här är genant för Sverige. Mitt råd till folk är åk i god tid, ha något att läsa och en mobil med mycket bra musik i – låtsas att det är en festival då kanske du står ut med allt väntande, säger han till Expressen TV.

Andreas Lundin höll på att missa sitt flyg från Arlanda tidigt imorse, han vittnar om totalt kaos på flygplatsen under morgonen.
Foto: Privat / Privat

Swedavias svar: ”Många kommer väldigt tidigt” 

Runt klockan åtta började köandet inne på Arlanda att lätta enligt David Karlsson på Swedavias pressjour. På eftermiddagen var det åter enorma köer. 

Under ett par timmar under lördagseftermiddagen stannade inte snabbtåget Arlanda Express vid station Arlanda norra (där terminal 5 ligger). Resenärer uppmanandes i stället att stiga av vid Arlanda södra där terminal 2, 3 och 4 ligger.

Strax efter att tåget börjat rulla igen, så stängdes bilvägen in till terminal 5 av igen, enligt uppgifter till Ekot. 

– Det vi nu också noterar är att väldigt många resenärer kommer väldigt tidigt ut till flygplatsen. Den generella rekommendationen är två till tre timmar. Men vissa kommer upp till åtta timmar innan sitt flyg och det gör att det vid vissa tillfällen blir alldeles för trångt i terminalen, säger David Karlsson på Swedavia. 

https://twitter.com/OsloHolm/status/1535590209768894466

David Karlsson förklarar att de långa köerna som den senaste tiden börjat uppstå på flygplatsen beror på att resandet har ökat efter pandemin i kombination med att sommaren som överlag är en intensiv reseperiod.  

– Vi har en låg grundbemanning och man har lite svårt att bemöta den här ökningen, vilket gör att det under perioder uppstår situationer med längre köer på flygplatsen och speciellt till säkerhetskontrollen, säger David Karlsson.

Är det främst på morgonen som det är mycket köer? 

– Det går inte att säga helt generellt. På Arlanda brukar man ha en topp på morgonen och en på eftermiddagen då det brukar det vara större sannolikhet för köer, men det kan så klart uppstå köer under dagen också.  


Johan Norberg: ”Många som får nervsammanbrott”

Författaren och debattören om kökaoset på Arlanda.

Vittnesmålen inifrån Arlanda: ”Vi kom inte fram”

Knepen för att ta sig fram i tid • Så underhåller sig resenärerna

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.