Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nytt stödpaket till Turkiet och Syrien

Regeringen presenterar nytt stödpaket
Carl-Oskar Bohlin under tisdagens pressträff.
Foto: LARS SCHRÖDER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Sverige skickar ytterligare 30 miljoner kronor till Turkiet och Syrien.
Foto: STRINGER / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Minister för civilt försvar Carl-Oskar Bohlin och bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell under tisdagens pressträff.
Foto: LARS SCHRÖDER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Regeringen har beslutat om ett nytt stödpaket till Turkiet och Syrien på 30 miljoner kronor.

– Det här stödet kommer göra nytta på plats, säger civilförsvarsminister Carl-Oskar Bohlin (M).

Under måndagen presenterades ett humanitärt biståndspaket till jordbävningsdrabbade Turkiet och Syrien på 7 miljoner kronor, liksom annat sorts stöd. 

Och på tisdagskvällen presenterades ett nytt paket på 30 miljoner kronor. Det handlar om humanitärt stöd till bägge länder. 

– De 30 miljonerna var avhängigt ett regeringsbeslut. De pengar som vi tog i går kunde vi skicka på stående fot och börja göra nytta på plats direkt. Nu har vi fattat ett regeringsbeslut om mer pengar och också att möjliggöra stöd via Nato, säger civilförsvarsminister Carl-Oskar Bohlin (M).

Tält, sängar och generatorer

Utöver biståndspengarna kommer man skicka hundratals tält, sängar och sängkläder, torrmat och generatorer. Det sker genom samarbetet med Nato.

Redan på tisdagskvällen skickas två så kallade ”base camps”, större tält, till Turkiet.

– Det här kommer ha effekt på marken. Allt som behövs just nu för att rädda liv i den här väldigt svåra situationen, säger bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell (M).

I framtiden vill Sverige kunna hjälpa till ännu mer.

– Sverige ska kunna bidra med 1 000 stycken så kallade temporära nödboenden, säger Carl-Oskar Bohlin.

Så fördelas de 30 miljonerna

20 av de 30 miljonerna ska gå till IFRC, Internationella rödakors- och rödahalvmånefederationen. De återstående 10 miljonerna ska gå till FN:s katastroffond, CERF.

Tidigare under tisdagen presenterade Norge ett humanitärt biståndspaket värt 150 miljoner norska kronor.

Kan Sverige bidra med ännu mer?

– Det Norge har sagt är att man överväger ett stöd på upp till den nivån utifrån hur behovsanalysen ser ut. Sverige har fattat beslut om pengar som redan nu skickas. Det här stödet kommer göra nytta på plats. Naturligtvis utesluter inte Sverige mer stöd framåt, men det måste svara mot hur behovsutvecklingen ser ut, säger Carl-Oskar Bohlin.

Dödssiffran i Turkiet och Syrien stiger hela tiden. Enligt de senaste siffrorna har fler än 6 200 personer dött i länderna till följd av jordskalven, rapporterar bland andra nyhetsbyrån AP.

”Går nästan inte att ta in”

Johanna på plats i Syrien efter jordbävningen.

Mirakelbebis föddes under rasmassorna

Dottern kom till världen medan katastrofen pågick

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.