Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nytt smittkaos i USA – utbrott i flera delstater

Donald Trump höll massmöte i Janesville, Wisconsin, i natt.
Medicinsk personal utför coronatester vid en drive-thru i Bismarck, North Dakota.
Foto: TOM STROMME / AP TT NYHETSBYRÅN
Sjukvårdspersonal i Middleton, Wisconsin.
Foto: AMBER ARNOLD / AP TT NYHETSBYRÅN
Anothy Fauci, ledande smittskyddsläkare i USA.
Foto: ALEX BRANDON / AP TT NYHETSBYRÅN

Coronaviruset fortsätter att sprida sig i USA.

Tio stater har rapporterat sina högsta antal nya smittade sedan pandemin bröt ut, rapporterar CNN.

Utvecklingen visar att viruset nu sprider sig utanför storstäderna.

USA har rapporterat ett genomsnitt på 55 000 nya coronafall per dag den här veckan. Det är en ökning med 16 procent jämfört med förra veckan, rapporterar CNBC.

Statistik från Johns Hopkins-universitetet visar att flera av landets stater nu är inne i sina värsta utbrott sedan pandemins början. Hela tio stater har nått sina högsta dygnssiffror någonsin under fredagen.

Det handlar om Colorado, Idaho, Indiana, Minnesota, New Mexico, North Carolina, North Dakota, West Virginia, Wisconsin och Wyoming, skriver CNN.

Att viruset sprider sig mer i lantliga stater är nytt för USA. När det första utbrottet kom var det i New York och andra folktäta stater i nordöst. Senare, under sommaren, kom nya höga smittoantal från det så kallade solbältet, med stater som Florida, Arizona och Kalifornien.

Fauci: ”Inte för sent”

Den amerikanske smittskyddschefen, Anthony Fauci, har manat till nya åtgärder för att möta utbrotten. Samtidigt markerar han emot att införa nya nedstängningar.

– Det är inte för sent att kraftigt införa goda åtgärder för folkhälsan, och jag betonar ännu en gång att det inte nödvändigtvis behöver innebära nedstängning av landet, säger Fauci i en intervju med Johns Hopkins-universitetet, enligt CNBC.

Fauci har tidigare varnat att smittan kan komma att öka ännu mer när temperaturerna faller. Det kan i synnerhet bli problematiskt när influensasäsongen startar i gång på allvar.

– Vi kan inte gå in i de kalla höstmånaderna och de kalla vintermånaderna med en hög infektionsgrad i samhället som grund, säger Faci, enligt CNBC.

Se också:

Presidentens ord om coronakrisen.
Bidens kritik mot Trump om coronahanteringen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.