Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nytt salmonellautbrott i Sverige – jakt efter källan

Det här är salmonella – så minskar du risken att smittas.
Ett nytt salmonellautbrott utreds i Sverige. Folkhälsomyndigheten misstänker att ett livsmedel som sålts brett i landet ligger bakom utbrottet.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / IBL
Foto: Folkhälsomyndigheten

Ett nytt salmonellautbrott utreds i Sverige. 

Majoriteten av de smittade är kvinnor. 

Folkhälsomyndigheten misstänker att ett livsmedel som sålts brett i landet ligger bakom utbrottet.

Sedan den 1 november har 26 personer i Sverige bekräftats smittade av den nya salmonellastammen Salmonella Agona. Det skriver Folkhälsomyndigheten på sin hemsida

Enligt myndigheten bär samtliga sjukdomsfall på samma stam, vilket gör att man misstänker att de smittats av en gemensam källa. 

Personerna som smittats är hemmahörande i tolv olika regioner i Sverige och är i åldrarna mellan 3 och 86 år. 15 av de insjuknade är kvinnor. 

Jakt efter smittokällan

Ett antal sjukdomsfall har också upptäckts i Norge. Enligt norska Folkehelseinstituttet har 58 personer runtom i landet smittats av mag- och tarmbakterien. 

Svenska och norska folkhälsomyndigheterna arbetar nu gemensamt med att identifiera smittkällan.

De misstänker att ett livsmedel med bred distribution i både Sverige och i Norge ligger bakom utbrottet.

– Det är för tidigt att säga säkert om utbrottet kommer att fortsätta att öka i omfattning, men det kan tyckas att alla nya fall som rapporteras har insjuknat inom samma tidsperiod, det vill säga i november, med en topp i mitten av månaden, säger Heidi Lange, senior rådgivare på norska Folkehelseinstituttet.

Tidigare i oktober insjuknade över 100 personer i Sverige efter ett stort salmonellautbrott.

Efter en större utredning gjord av regionala smittskydd och Livsmedelsverket kunde man konstatera vilket livsmedel som då låg bakom utbrottet: Ruccola. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.