Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Förseningar för posten – röster kan bli ogiltiga

Se senaste nyheterna med Expressen TV
En valurna för förtidsröstning i Detroit.Foto: PAUL SANCYA / AP TT NYHETSBYRÅN
Människor i kö för att förtidsrösta i Athens i Georgia.Foto: JOHN BAZEMORE / AP TT NYHETSBYRÅN

Över 50 miljoner har förtidsröstat till valet i USA.

Det visar en undersökning av US Elections Project, rapporterar AFP.

Samtidigt riskerar förseningar hos det federala postverket leda till att röster bedöms som ogiltiga, skriver NBC News.

För att undvika köer och trängsel vid vallokalerna har många väljare valt att förtidsrösta i år. Och nu visar nya siffror att väljarna slagit rekord.

Drygt 50,9 miljoner personer har röstat i förtid, enligt AFP. 

Siffrorna kommer från en undersökning av US Elections projekt via universitetet i Florida. Deras statistik visar att drygt 35 miljoner har röstat via posten än så länge. Därtill har drygt 15 miljoner lagt sin röst via specialanpassade valurnor inför valdagen 3 november.

Förseningar för postverket

De höga siffrorna talar för att årets val kan få rekordhögt deltagande. 

Samtidigt kommer dock oroande besked från USA:s federala postverk, US Postal Service. De senaste rapporterna visar nämligen att leveranserna försenats i flera stater. Bland annat har förseningar rapporterats i delar av de viktiga vågmästarstaterna Minnesota, Wisconsin, Michigan, Pennsylvania och Ohio. Där har postverket inte kunnat uppfylla målet om att leverera minst 95 procent av posten inom fem dagar, skriver NBC News.

De senaste förseningarna rapporterades in 9 oktober. Om poströsterna inte hinner fram i tid finns risken att de bedöms som ogiltiga.

Tiden förlängdes

Deadline för förtidsrösterna varierar i olika stater. I vissa måste rösten vara inne till valdagen. Andra stater kräver att rösten senast skickas i väg på valdagen, skriver NBC News.

Förtidsröstningen förlängdes i år med anledning av pandemin. Enligt en undersökning av Washington Post och universitetet i Maryland var det ett önskat beslut. Mer än 60 procent uppgav nämligen att de ville rösta i förtid.

Se mer

Se nattens debatt mellan Trump och Biden här.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.