Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nytt projekt med solenergi från rymden

Att solenergi från rymden ska lösa jordens energiproblem är det många som hoppas på. Den europeiska rymdorganisationen (ESA) driver projektet Solaris med målet att undersöka hur effektivt och lönsamt solenergi kan bli i framtiden.

I november ska ESA:s medlemsländer, däribland Sverige, avgöra om de ska finansiera arbetet med Solaris. Beslutet tas i ESA:s råd, vars uppgift är att fastställa prioriteringar och finansiering för de kommande åren.

Europas behov av att öka produktionen av grön el är stort. Solpaneler i rymden skulle kunna vara en lösning, men solenergisatelliterna och mottagarstationerna måste vara oerhört stora för att kunna leverera ekonomiskt lönsamma nivåer av solenergi, skriver svenska Rymdstyrelsen på sin hemsida.

En enda solenergisatellit i omloppsbana skulle behöva vara över en kilometer tvärs över och kräva många uppskjutningar för att monteras ihop. Höga uppskjutningskostnader har tidigare gjort solenergisatelliter ekonomiskt oförsvarbara, men nya förutsättningar kan förändra kalkylen, enligt Rymdstyrelsen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.