Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nytt politiskt gräl om ensamkommande

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Maria Malmer Stenergard, migrationspolitisk talesperson (M).
Foto: ALI LORESTANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Morgan Johansson, justitie- och migrationsminister (S).
Foto: MARKO SÄÄVÄLÄ/TT / TT NYHETSBYRÅN

En ny het politisk strid rasar om migration och ensamkommande.

Moderaterna anklagar regeringen för att smygvägen försöka införa total amnesti för alla ensamkommande som inte har asylskäl.

– Smygamnesti, säger Maria Malmer Stenergard, migrationspolitisk talesperson (M).

– Oseriöst, säger Morgan Johansson, migrationsminister (S).

Sent på fredagseftermiddagen gjorde regeringen ett sensationellt utspel om migrationspolitiken. 

I ett pressmeddelande med den neutrala rubriken ”Kompletterande förslag till Migrationskommitténs betänkande” dolde sig politiskt sprängstoff som innebär ökade möjligheter för ensamkommande att få stanna i Sverige.

M reagerade starkt

Det fick Moderaternas migrationspolitiska talesperson Maria Malmer Stenergard att gå i taket.

– Regeringen försöker ge sken av att det bara är små justeringar. Men de föreslår ny humanitär skyddsgrund för dem som inte har asylskäl. De siktar på total amnesti för alla ensamkommande, säger hon och fortsätter:

– Det handlar om smygamnesti. För andra gången på kort tid försöker S sent en eftermiddag, kväll smyga ut förslag som innebär stora förändringar av svensk migrationspolitik.

”Ömmande omständigheter”

Förslaget innebär bland annat att ”barn och vissa vuxna ska kunna beviljas uppehållstillstånd om omständigheterna är särskilt ömmande”. Därmed kan ensamkommande som befunnit sig länge i Sverige få stanna – även om de inte uppfyller kraven i det så kallade gymnasieregelverket.

Moderaterna har också anmält regeringen för Konstitutionsutskottet (KU). Detta med motiveringen att den struntar i grundlagskraven på att berörda parter ska få förslagen på remiss och tillräcklig tid att yttra sig om dem.

https://twitter.com/MariaStenergard/status/1335858646505451522

– Maria Malmer Stenergard lämnar nu in en KU-anmälan innan riksdagsberedningen är klar. Det visar på att det här är oseriöst, säger justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) via sin pressekreterare.

– Det här är bara ett tecken på att Moderaterna är besvikna på att det inte blev en regeringskris, säger han.

Ordstrid mellan M och S

Enligt Malmer Stenergard leder regeringens förslag till att Sverige hamnar i en situation där ”fler som inte har asylskäl får stanna, där fler väljer att söka sig till Sverige, något som Sverige inte mäktar med”.

Morgan Johansson avvisar den kritiken. Han säger att Sverige ”nu har det lägsta asylmottagandet på 20 år” och att M ”varje år har fått fel” när de sagt att antalet asylsökande ska öka.

Centerpartiet avböjer att kommentera regeringens kompletterande förslag, men Liberalerna är starkt kritiska och tänker rösta emot det.

Liberalerna röstar mot

– Vi är väldigt kritiska. Man kan inte hela tiden hitta på nya undantag och specialregler för en grupp som inte har asylskäl. Redan tidigare har den här gruppen fått extremt generös behandling, säger Fredrik Malm, migrationspolitisk talesperson (L).

– Vi vill se ordning och reda i migrationspolitiken. Att särbehandla vissa grupper är varken rätt eller rättvist, säger han.

Tidigare har Centerpartiet meddelat att man tänker rösta nej till regeringens förslag om lättnader i gymnasielagen. Förslaget innebär bland annat att ensamkommande ska få ett år på sig att skaffa jobb i stället för sex månader som tidigare gällde.

C svängde om gymnasielagen

Den 30 november svängde överraskande C när partiledaren Annie Lööf publicerade ett inlägg på Aftonbladet Debatt. 

”Miljöpartiets och Socialdemokraternas hantering av gymnasielagen är cynisk ... Centerpartiet ser därför ingen annan möjlighet än att rösta nej till dessa lagförändringar”, skriver hon.

Miljöpartiets migrationspolitiska talesperson Annika Hirvonen reagerade skarpt:

– Det fanns inte i någons fantasi att Centerpartiet skulle svänga. Vi är i chock.

FÖLJ EXPRESSEN POLITIK: Med  vårt nyhetsbrev får du avslöjanden, analyser och fördjupningar om inrikespolitiken varje torsdag – signa upp dig här  

LYSSNA: Verkställande utskottet – Expressens podd om politik: Kampen mot DDR-Sverige 

Expressens politikredaktion gör podden Verkställande utskottet. Nytt avsnitt varje onsdag. Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Får lättare uppehållstillstånd – coronapandemin försvårade för de ensamkommande.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.