Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nytt lokalt utbrott i Kina – 4,7 miljoner ska testas

Så lät det i början av pandemin – experternas uttalanden
Kashgar ligger i den kinesiska regionen Xinjiang.
Foto: KRISTOFER SANDBERG
Nu utförs masstester på hela befolkningen i Kashgar.
Foto: ROBIN UTRECHT/SHUTTERSTOCK / ROBIN UTRECHT/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

Ett nytt coronautbrott härjar i den västkinesiska staden Kashgar, i provinsen Xinjiang.

Nu är invånarna beordrade att hålla sig i sina egna kvarter, medan en masstestning pågår på samtliga 4,7 miljoner medborgare.

Utbrottet är det största i Kina sedan juni, rapporterar South China Morning Post.

Det handlar om 137 bekräftade fall på en tygfabrik i staden. Alla har koppling till en tonårig flicka, vars föräldrar jobbar på fabriken.

På lördagskvällen startades en stor masstestning på alla 4,7 miljoner invånare i Kashgar. På söndagseftermiddagen har över 2,8 miljoner människor testats.

Skolor ska hållas stängda

Enligt kinesiska myndigheter har 334 800 provresultat hunnit registreras, och man säger sig inte ha hittat några fall som inte är kopplade till fabriken.

De 137 personer som bekräftats positiva har alla varit symtomfria.

Sedan utbrottet uppmärksammades har invånarna i Kashgar beordrats att inte lämna sina egna kvarter, medan masstestningen pågår. Kollektiv- och flygtrafik ställdes in till och från staden på lördagen, och skolor har ombetts att hålla stängt, skriver South China Morning Post.

Däremot tillåts de som testats negativt att lämna staden.

Fyra regioner i staden har utlysts som ”högriskområden”, skriver Reuters.

Till Sotuh China Morning Post säger en invånare att hon blev uppringd av en lokal kommitté på lördagen, om att tester skulle utföras under natten, men att hon inte fått veta att ett kluster av coronaviruset brutit ut i staden.

Robert Bergqvist och Bettina Kashefi om hur coronavirusets andra våg kan påverka ekonomin.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.