Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Avancerad” drönare sågs flyga över Drottningholm

Beskrevs av polisen som att den ”kan vara av militär typ.”
Drottningholms slott.
Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Forsmarks kärnkraftverk.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Flygbild över Stockholm.
Foto: CHRISTINE OLSSON / TT NYHETSBYRÅN

Polisen har fått larm om en ny drönare vid Forsmarks kärnkraftsverk i Uppland.

På måndagskvällen meddelade polisen att de observerat drönare på flera platser i Storstockholm.

Enligt uppgifter till Expressen har en stor ”avancerad” drönare setts över Drottningholms slott. Flera poliser ska ha blivit ögonvittnen, erfar Expressen.

De senaste dagarna har polisen fått in flera rapporter om drönare. Det har dels handlat om kärnkraftverken Forsmark och Oskarshamn, men också om flygplatserna i Kiruna och Luleå, och över centrala Stockholm, däribland Slottet.

På måndagen tog Säkerhetspolisen över utredningen kring drönarna över kärnkraftverken, skriver Säpo i ett pressmeddelande. Brottsrubriceringen är misstanke om grov obehörig befattning med hemlig uppgift, och utredningen leds av åklagare vid Riksenheten för säkerhetsmål.

Drönaren som syntes vid Forsmarks kärnkraftverk var enligt polisen av ”större modell” och kunde stå emot vinden.

Polisen hanterar drönarincidenterna som en nationell särskild händelse.

På måndagen meddelade polisen också att de utreder misstänkta drönarflygningar över flygplatserna i Kiruna och Luleå i torsdags och fredags.

Nytt larm om drönare vid Forsmark

Vid 19-tiden på måndagen gick polisen ut med att man fått in larm om ytterligare en drönare vid Forsmarks kärnkraftsverk i Uppland. 

Enligt polisen inkom larmet om drönaren någon gång under måndagseftermiddagen. 

– Vi har varit där några timmar. Vi är medvetna om helgens aktiviteter där ute, men hur vi fördelar våra resurser eller hur vi jobbar kan jag inte gå in på vidare, säger Tobias Ahlén.

Drönare över Storstockholm

Senare på måndagskvällen meddelade polisen att de observerat drönare på flera platser i Storstockholm.

– Ja vi har fått in och gjort egna observationer av sådant i Storstockholm, säger Daniel Wikdahl, presstalesperson vid Stockholmspolisen.

Larmet inkom strax före klockan sju på kvällen och polisen använder sig av polishelikopter i sökandet.

– I det här samverkar vi med ett flertal andra myndigheter. Till exempel Försvarsmakten. Men vad vi gör i arbetet tillsammans med dem kan jag inte gå in på, säger Daniel Wikdahl vid polisen.

Enligt uppgifter till Expressen har en stor ”avancerad” drönare setts över Drottningholms slott. Flera poliser ska ha blivit ögonvittnen, erfar Expressen. 

Daniel Wikdahl vill dock inte gå in på vilka platser som polisen observerat drönarna på. Han säger dock att de utreder händelserna som brott mot luftfartslagen.

Anna Collins om flygförbudet kring kärnkraftverken.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.