Nytt lagförslag: Rättspsykiatrisk vård ska avskaffas

Publicerad

I dag presenteras förslag på ny Psykiatrilag.

I den ska rättspsykiatrisk vård avskaffas som straffpåföljd.

Och psykiskt sjuka ska få samma straff som andra brottslingar, enligt utredningen.

Samtidigt ska vissa inte kunna dömas alls.

Sedan 2008 har arbetet med en ny Psykiatrilag pågått för att se över lagen om psykiatrisk tvångsvård.

I dag lämnas utredningens betänkande in till socialminister Göran Hägglund.

Enligt utredningen ska rättspsykiatrisk vård avskaffas som påföljd.

Vissa ska inte kunna dömas

Förutom att ta bort rättspsykiatrisk vård som påföljd föreslås att psykiskt sjuka som döms ska få samma straff som andra brottslingar.

Samtidigt ska vissa inte kunna dömas alls. En person som bedöms ha varit otillräknelig vid gärningen ska inte kunna dömas för brott.

– Som det ser ut i Sverige i dag har alla samma ansvar för sina handlingar – även de som är svårt psykiskt sjuka. Men en grupp individer är så sjuka att de inte kan ta ansvar för sina handlingar och de ska inte dömas alls, säger Marianne Kristiansson, specialist på rättsmedicinalverket till DN.se.

Kan få tvångsvård

Den nya lagen kommer inte innebära att psykstörda våldsbrottslingar får fortsätta att springa omkring på gatorna. De kan fortfarande få psykiatrisk tvångsvård, skriver DN, men inte som "straff" för ett brott.

– Det har visat sig att många som dömts till rättspsykiatrisk vård fått sitta väldigt länge, även de som inte begått mindre allvarliga brott, säger Marianne Kristiansson till tidningen.

Men Mikael Rying, kriminolog vid Mittuniversitetet i Sundsvall, är kritisk mot utredningens förslag.

– Det handlar inte om att jag är för lindrigare straff, men rimligen bör dessa människor vårdas där det finns bäst kompetens. Kriminalvården klarar helt enkelt inte av att ta hand om dessa människor, säger han till TT.

Kritisk

Enligt de tusentals utredningar han läst gällande dödligt våld är han övertygad att farlighet inte kan "straffas bort."

– En mycket stor andel av dessa människor är antingen psykiskt sjuka eller så har de en personlighetsstörning. Men oavsett så ska dessa människor komma ut i samhället en dag och det viktiga för samhället bör då vara hur man får dessa personer att inte återfalla i brott, inte straffet i sig, säger Mikael Rying till TT.

I mitten av 1970-talet dömdes två av tre mördare till rättspsykiatrisk vård, förra året var andelen 13 procent.

– Frågan är då om det verkligen är nödvändigt med en ny lagstiftning överhuvudtaget, säger Rying.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag