Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nytt krav från USA: Låt ASAP Rocky bo på hotell

ASAP Rocky förhörs i Stockholms tingsrätt
ASAP Rocky är mitt uppe i rättegång i Stockholm.
Foto: TAYLOR JEWELL / AP TT NYHETSBYRÅN
Då har USA lämnat in begäran att han ska släppas ur häktet.
Foto: CAROLYN KASTER / AP TT NYHETSBYRÅN

USA begär att ASAP Rocky och hans två medåtalade ska få bo på hotell i stället för i häktet.

Den amerikanska ambassaden har skickat ett brev med ”starka önskemål” om detta till Riksåklagaren – som avvisar detta krav.

USA fortsätter att hålla trycket uppe i ASAP Rocky-rättegången. 

President Donald Trump är engagerad, hans specielle gisslanexpert är på plats i Stockholms tingsrätt – och nu begär USA:s ambassad i Stockholm att artisten och de två andra åtalade amerikanarna ska få bo på hotell.

Svaret: Det fungerar inte så

Det kom ett bud till Riksåklagaren med ett sådant krav på onsdagseftermiddagen.

– Vi har fått ett brev från USA:s ambassad med starka önskemål om att det ska finnas ett alternativ till häkte för de tre amerikanerna. Att de ska få bo på hotell, säger Karin Rosander, kommunikationsdirektör på Åklagarmyndigheten, på torsdagen.

– Vi svarade att det inte fungerar så i Sverige. Dessutom är det domstolen som beslutar i frågan eftersom åtal redan är väckt, säger hon.

Ambassaden vägrar kommentera

USA har ingen ambassadör i Sverige för närvarande, så ansvarig är Pamela Tremont, ambassadens chargé d'affaires.

Pamela Tremont, chargé d'affaires på USA:s ambassad i Stockholm.
Foto: SVEN LINDWALL

Den amerikanska ambassaden i Stockholm vill inte kommentera brevväxlingen med Riksåklagaren.

”Ambassaden kan inte kommentera diplomatiska brevväxlingar”, meddelar ambassadens presstjänst i ett mejl.

Trump engagerad från början

Donald Trump har varit engagerad i fallet från början och kräver i skarpa ordalag att ASAP Rocky ska släppas. 

Först twittrade han om sitt stöd för den häktade artisten. Sedan ringde han till statsminister Stefan Löfven

”Väldigt besviken på att statsminister att Stefan Löfven inte har kunnat agera. Sverige har svikit vårt afroamerikanska samhälle i USA. Jag såg filmerna på ASAP Rocky, och han förföljdes och trakasserades av bråkstakar. Behandla amerikaner rättvist!” skrev Trump på Twitter och fortsatte:

”Vi gör så mycket för Sverige men det verkar bara gå åt ena hållet. Sverige borde fokusera på sina verkliga problem med kriminaliteten!”

Löfven: ”Väldigt tydlig”

Stefan Löfven svarade att han varit ”väldigt tydlig med att det svenska rättsväsendet inte är förhandlingsbart och att ”det spelar ingen roll vem som ringer eller twittrar”.

– Jag har ingen anledning att gå i dialog med Trump om det här, sade han till Örnsköldsviks Allehanda. 

Den amerikanske presidenten har försökt utöva påtryckningar på Sverige ända sedan ASAP Rocky och hans vänner häktades i början av juli. 

Artisten Kim Kardashian fäste presidentens uppmärksamhet på fallet – och sedan dess har Trump hållit trycket uppe mot Sverige. Samtidigt som en lång rad artister som Justin Bieber och Rod Stewart kräver att kollegan ASAP Rocky ska friges.

Toppdiplomater till Sverige

Trump har sänt flera toppdiplomater till Stockholm. Först USA:s vice utrikesminister Carl Risch som hade möten med svenska UD och justitiedepartementet om de häktade amerikanerna.

Sedan skickade han sitt speciella sändebud i gisslanfrågor, ambassadör Robert O'Brien, till Stockholm för att på plats följa rättegången. Han har sagt att ”han arbetar för att få hem de amerikanska medborgarna så snart som möjligt”.

Världens medier rapporterar

ASAP Rocky säger att han vill ha rättvisa, inte pengar”, lyder CNN:s rubrik. 

Rättegången mot artisten ASAP Rocky och hans två vänner fortsätter att väcka stort internationellt uppseende. Ledande tidningar och tv-stationer rapporterar ingående om förhandlingarna i Stockholms tingsrätt.

”Rapparen ASAP Rocky sade i en svensk domstol på torsdagen att han försökte hantera en tvist fredligt. Han sa att han försökte resonera med två män som konfronterade honom innan bråket utbröt som ledde till hans gripande”, skriver det amerikanska tv-bolaget NBC. 

Också andra medier lyfter fram att artisten hävdar att han försökte undvika ett slagsmål.

”ASAP Rocky vittnar i Sverige: 'Vi ville avdramatisera situationen”, lyder rubriken i det amerikanska magasinet Rolling Stone. 

Amerikanska tv-bolaget CBS: ”ASAP Rocky vittnar att han försökte 'trappa ned' situationen före bråket i Sverige.”

Brittiska BBC betonar att den amerikanske rapparen säger att han blev rädd och handlade i självförsvar – och skriver i rubriken: ”ASAP Rocky säger till rätten: Det blev lite skrämmande för oss

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.