Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nytt konstverk: Kungen äter pizza på Henemark

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Här är satirbilden som visar hur bland andra kungen äter pizza från Camilla Henemarks nakna kropp.
Foto: Elisabeth Ohlson Wallin

Kungen och hans vänner hugger in på pizzabitar direkt från Camilla Henemarks nakna kropp samtidigt som Silvia skrubbar rent golvet från hakkors.

– Det är en satirbild, som kommer att ingå i en satirutställning jag arbetar med, säger den kontroversiella konstnären och fotografen Elisabeth Ohlson Wallin som ligger bakom bilden.

Bilden publiceras nu i tidsskriften Tiden och kommer att ställas ut under nästa år.

Konstnären Elisabeth Ohlson Wallin är en av Sveriges mest kända konstnärer, och ligger bland annat bakom utställningen Ecce Homo som skildrar homosexuella par i religiösa miljöer. 

Nu vill hon återuppliva satirbilden som konstgenre - och har nyligen färdigställt ett fotomontage vars syfte är att synliggöra maktstrukturer inom samhället.

Bilden publiceras nu i temanumret "Den nya eliten" i den socialdemokratiska tidsskriften Tiden.

– Pizzan ska betyda geggigheten i allt det här. De här männen beter sig inte bra, säger Elisabeth Ohlson Wallin, men poängterar att hon egentligen inte har någonting emot kungahuset som sådant:

– Egentligen betyder det inte att jag inte tycker om kungahuset. Daniel och Victoria tycker jag till exempel verkar väldigt härliga, säger hon.

"Har meddelat Camilla"

Elisabeth Ohlson Wallin har klippt in ansiktena på samtliga medverkande utom Camilla Henemark, bland annat kung Carl Gustaf, hovets presschef Bertil Ternert och flickfotografen Bingo Rimér.

– Jag har dels använt bilder från mitt eget arkiv, och dels köpt in bilder från bildbyråer. Jag har jobbat i över 30 år och samlat på mig en hel del bilder, säger Elisabeth Ohlson Wallin.

Elisabeth Ohlson Wallin hade inte meddelat någon av de personer som finns med på bilden att hon arbetade med konstverket, som – enligt egen utsago – tagit henne ungefär ett år att färdigställa.

– Jag har meddelat Camilla eftersom hon ligger i ett annat läge, så jag mejlade henne bilden. Men jag har inte meddelat någon av de andra, säger Elisabeth Ohlson Wallin.

 Meddelade du kungahuset att du arbetade med det här konstverket? 

– Nej. 

Författaren Daniel Webb är en av de personer som figurerar i bilden, och skriver om sina reaktioner på Twitter:

"Efter min död kommer folk titta på ett "konstverk"där jag äter pizza med kungen av ElisabethOhlsonWallin. Galet liv;).".

Kan vara straffbart

Enligt Martin Särman, advokat som har lång erfarenhet av att företräda personer i förtalsfall, är det tveksamt om Ohlson Wallins konstverk verkligen ligger innanför ramarna kring vad som är tillåtet att göra.

– Det är inte i sin ordning att klippa in ansikten på andra människors kroppar, säger han, och berättar om ett liknande ett liknande fall, då tidningen Hustler klippte in bland annat Ingvar Carlssons ansikte i en pornografisk bild.

– Den bilden fälldes sedan för förtal, eller om det var förolämpning, säger Martin Särman, och fortsätter:

– Det är inte uteslutet att det här är straffbart.

"Hon sparkar uppåt, och det är okej"

Daniel Suhonen, chefredaktör och ansvarig utgivare för tidsskriften Tiden ser dock inga problem i att man publicerar bilden:

– Varför skulle vi inte göra det? Vi har ett samarbete med Elisabeth och informerar henne om vilka teman vi kommer att ha i tidningen. Vi har bland annat publicerat hennes bilder av Reinfeldt i blöja och av Bildt med fläckiga fingrar. Varför skulle vi censurera det hon gör? Hon sparkar uppåt, och det är okej.

 Hur kommer det sig att ni säljer bilden som affisch? 

– Det är väl en jättebra grej? Vi tycker att det är roligt att även vänstermänniskor kan få ha bilder av kungafamiljen på dass. Det är ju många som har bilder av dem upphängda på sitt utedass på landet.

 Skulle inte människor med borgerliga värderingar kunna hänga upp den här planschen hemma? 

– Jo, om det är republikaner, så absolut.

De är med på satirbilden - från vänster till höger

Mille Markovic: Före detta proffsboxare, känd brottsling och huvudkälla till den skandalomsusade boken "Den motvillige monarken".

Carl Adam "Noppe" Lewenhaupt: Före detta vän till kungen.

"Aje" Philipson: Före detta vän till kungen.

Christer Gustafsson: Före detta festfixare.

Kung Carl Gustaf: Sveriges monark.

Anders Lettström: Före detta vän till kungen.

Bingo Rimér: Flickfotograf.

Bertil Ternert: Informationschef vid hovet.

Daniel Webb: Författare till boken "Livvakten" som skildrar Mille Markovic liv.

I mitten: Camilla Henemark, före detta sångerska och medverkande i Let's Dance. Utpekas som kungens älskarinna i "Den motvillige monarken".

På golvet: Drottning Silvia.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.