Nytt kökaos på Arlanda – tar timmar att checka in

”Vi tycker att man ska utse en statlig Arlanda-förhandlare”.
Foto: NTB scanpix / TT NYHETSBYRÅN
Andreas Axell, 48, från Linköping.
Foto: Privat

Kötiderna till Arlandas säkerhetskontroller har kortats efter kaoset. 

Nu har nya köer drabbat resenärerna – denna gång till Norwegians bagageincheckning. 

– Man känner sig totalt maktlös. Trots att man följer regler och rekommendationer så funkar det inte, säger Andreas Axell, 48, som fick åka hem till Linköping igen efter att ha missat flyget. 

På måndagen larmade flera resenärer om långa köer till bagageinlämning på Arlanda hos flygbolaget Norwegian. 

”@Fly_Norwegian ni måste styra upp köerna till bagage drop på Arlanda, det är ni som är problemet!!! Genom säkerhetskontrollen tog det bara 20 min medan er kö tog 2 timmar vilket inte är rimligt. Hur ser er plan ut för att få ordning på det??”, skrev en person på Twitter. 

Andreas Axell och hans familj bestående av fru och tre barn, är några av de som drabbats av de långa köerna till bagageincheckningen. De såg fram emot en semesterresa till Dubrovnik. 

Swedavia uppmanar resenärer att komma till flygplatsen tre timmar innan avgång – varken mer eller mindre. Ett råd som familjen Axell följde. De ankom till flygplatsen strax efter klockan 03 natten till måndagen, efter flera veckors planering för att ta hänsyn till risken för kökaos till säkerhetskontrollen. 

Dagen innan avresa hade Andreas Axell och hans fru även försökt checka in bagaget online ett flertal gånger utan resultat. 

– Vi kom hela vägen till slutet av den digitala incheckningen. Då kom det upp ett meddelande: ”självincheckningen är avstängd på avreseflygplatsen”, berättar Andreas Axell. 

Swedavia rekommenderar sedan flera veckor att checka in online för att undvika köer vid incheckningen på flygplatsen, men detta kräver att flygbolagens system fungerar. 

”Att man inte kan checka in via mobilen hos @Fly_Norwegian nu? Incheckning endast på arlanda max 2h innan boarding känns sådär va?”, skriver en person på Twitter. 

”Flera fastnade vid automaterna”

Väl på Arlanda ställde sig familjen i en lång kö till Norwegians manuella incheckning och Andreas Axell gick till inchecknings-automaterna. 

– Jag tror att jag försökte skriva ut biljetterna fyra gånger, men samma felkod och texten ”kontakta manuell” kom upp varje gång, säger Andreas Axell och fortsätter:

– Det fungerade för ungefär hälften av alla som försökte och det var långt ifrån bara jag som fastade vid automaterna. 

Andreas Axell bestämde sig för att ansluta till familjen i kön och när de kom fram till incheckningen någon minut över klockan 06, blev de nekade att lämna in väskorna. Incheckningen stänger 30 minuter innan avgång – 06:30. 

– Vi kände att vi hamnade mellan Swedavia och Norwegian och trots att vi hade förberett oss så gott vi kunde så fick vi åka hem till Linköping igen. 

Swedavia: ”Kan bekräfta köerna”

Swedavias presstjänst hänvisar till Norwegian för frågor om bagageincheckningen, men kan bekräfta att det även förekommer köer vid incheckningen.

– Vi kan bekräfta att det periodvis kan vara längre köer – det är ett högt restryck under sommaren. Särskilt högt tryck är det generellt sett vanligtvis på mornarna. Ej mitt på dagen. Men det kan uppstå tillfälliga toppar även mitt på dagen, säger Ellen Laurin pressansvarig hos Swedavia. 

Familjen Axell är beskvikna och hoppas på någon form av ersättning, men framför allt vill de komma i väg på den efterlängtade utlandsresan. 

– Vi får väl se om vi kan ladda om. Man tappar förtroendet och vill nästan inte flyga från Arlanda igen. Det här känns inte värdigt ett land som Sverige, säger Andreas Axell. 

Han uppskattar att flyg, hotell och andra omkostnader landar på omkring 55 000 kronor, men det största problemet är att det mesta är fullbokat nu.

– Vi hoppas att hotellet går att avboka och letar efter nya flyg, men det ser mörkt ut, säger Andreas Axell. 

Expressen har sökt Norwegian för en kommentar utan resultat. 

Se även: 

Norwegians vd Geir Karlsen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.