Två dagar efter den kraftiga jordbävningen har ett nytt skalv uppmätts.
Två dagar efter den kraftiga jordbävningen har ett nytt skalv uppmätts.

Nytt jordskalv
utanför Fukushima

Publicerad

Två dagar efter den kraftiga jordbävningen utanför japanska Fukushima – nu har ett nytt skalv uppmätts.

Skalvet ska ha haft en magnitud på 4,6, enligt JMA.

måndagen skakades delar av Japan av en kraftig jordbävning. Skalvet, uppmätt till 6,9 på richterskalan, inträffade vid Japans kust strax utanför Fukushima – som drabbades hårt 2011. Veckans skalv kändes ända till huvudstaden Tokyo gjorde att myndigheter gick ut med en tsunamivarning, och oro för kärnkraftverket i Fukushima drogs i gång.

Dock: Någon allvarlig tsunami blev det aldrig tal om, och inga personer ska ha kommit till allvarlig skada.

16 000 dog i katastrofen 2011

Nu har ännu ett skalv inträffat i samma område, enligt det japanska institutet JMA. Skalvet inträffade vid 06.23 lokal tid, och ska ha varit mycket grunt. Den första siffran som kom gjorde gällande att jordbävningen hade en magnitud på 6,1 men den siffran har sen ändrats till 4,6 på richterskalan.

Vid jordskalvet 2011 vid Fukushima dog nästan 16 000 personer. Då uppmättes det största skalvet till 9,0 på richterskalan och flera explosioner i reaktorer vid Fukushimas kärnkraftverk utlöste radioaktiva utsläpp.

Hannes Lundberg Andersson
Hannes Lundberg Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag