Nytt hopp för Annika Östberg

Publicerad
Uppdaterad
I tjugo år har Annika Östberg, 50, kämpat för att få avtjäna sitt straff i Sverige.
Nu har hon fått nytt hopp.
Thomas Bodström ska i ett brev till amerikanska myndigheter vädja om att få henne utlämnad.
Annika Östberg har i 23 år suttit fängslad i USA för medhjälp till två mord som hennes pojkvän begick. Hon dömdes 1981 till mellan 25 år och livstids fängelse.

Kämpat länge

Svenska myndigheter har länge kämpat för att hon ska utlämnas till Sverige – utan att lyckas. Nu ska justitieminister Thomas Bodström göra ytterligare ett försök. I januari nästa år sammanträder Kaliforniens kriminalvårdsnämnd. Där tas beslutet om Annika Östbergs straff ska tidsbestämmas, vilket är en förutsättning för att hon ska kunna utlämnas. – I december ska vi skicka ett brev till nämnden där vi garanterar att Annika Östberg kommer att få avtjäna tiden hon har kvar av sitt straff, även om hon utlämnas, säger Thomas Bodström. Under sammanträdet får också offrets anhöriga uttrycka sin åsikt. Något som inte stärker Annika Östbergs chanser.

"Jag hatar dig"

Tara Salizzoni, dotter till polismannen Richard Helbush som Annika Östbergs pojkvän mördade, har tidigare uttryckt sin ovilja till att straffet ska tidsbestämmas. – Jag hatar dig. Du är en ond kvinna, sa hon 2002 när nämnden senast diskuterade ärendet. Thomas Bodström är medveten om de anhörigas inställning. – Det är ett bekymmer. Men förhoppningsvis kan även deras uppfattning ändras av vårt brev, säger han.

Schwarzenegger

Justitiedepartementet kommer också att kontakta Kaliforniens guvernör Arnold Schwarzenegger i ärendet. – Vi jobbar på flera olika nivåer. Vi ska göra allt vi kan, säger Thomas Bodström.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag