Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nytt förslag: Unga ska kunna sparkas utan angivande av skäl

Unga ska kunna sparkas utan anledning efter 18 månader.

Detta enligt en statlig utredning som alliansregeringen ska utreda.

Men förslaget har redan fått skarp kritik:

– Det är ett riktigt skitförslag som man kan gömma i papperskorgen, säger Torbjörn Johansson, avtalssekreterare på LO.

I utredningen föreslås en ny anställningsform för unga - en så kallad utbildningsanställning.

Utredningen föreslår att anställningen får gälla i ett och ett halvt år och att arbetsgivaren får 30 000 kronor per år och anställd i bidrag.

Vidare föreslås undantag i lagen om anställningsskydd där anställningen inte ger företrädesrätt och ska få avslutas "med kort varsel, utan angivande av skäl".

Enligt TT hoppas arbetsmarknadsminister Hillevi Engström (M) kunna sjösätta den nya anställningsformen före valet 2013. Hon betonar att kampen mot ungdomsarbetslöshet är mycket prioriterad.

– Det gäller att hitta hur vi hakar ihop det här så vi helt enkelt löser ungdomarnas inträde på arbetsmarknaden på ett bättre sätt.

Stark facklig kritik

Något krav på kollektivavtal ska inte finnas. Både TCO och LO är dock mycket kritiska till förslaget.

– Det är ett extremt onödigt och klåfingrigt förslag. Man går in och kladdar i det som redan fungerar. Arbetsgivaren kommer att bestämma och diktera villkoren och följer de inte det så får de sparken utan någon som helst anledning. Det finns inget skydd och är ett riktigt skitförslag som man kan gömma i papperskorgen, säger Torbjörn Johansson på LO.

TCO:s chefsjurist Samuel Engblom, skriver i ett pressmeddelande:

"Förslaget innebär ett avsteg från den svenska modellen, både genom att staten lagstiftar om sådant parterna löser bättre själva och genom att det skapar incitament att inte teckna kollektivavtal eller riva upp existerande avtal". 

Fakta: Utbildningsanställning

• Utredaren Claes Stråth föreslår att utbildningsanställning ska få gälla i ett och ett halvt år och ha innehåll arbetsgivaren och anställd enats om.

• Arbetsgivare får 30 000 kronor per år och anställd i statsbidrag.

• Han vill också ha undantag i lagen om anställningsskydd där anställningen inte ger företrädesrätt till annat arbete. Anställningen ska få avslutas "med kort varsel, utan angivande av skäl". Efter anställningstidens slut föreslås dock platsen övergå till tillsvidareanställning.

• Vidare föreslås att kommunala vuxenutbildningen ska utforma utbildningens innehåll, och få statsbidrag för att utbilda handledare.

• Utbildningsplanen ska vara skriftlig och innehålla mål, hur utbildningen ska genomföras och följas upp, vem som är handledare samt hur stor del av arbetstiden som utbildningen ska få ta under anställningen.

(TT)

Diskrimineras unga på arbetsmarknaden?

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.