Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Nytt förslag: Rattsurfare ska bli av med körkortet

Foto: Colourbox

Den som sms:ar eller surfar på mobilen bakom ratten kan bli av med körkortet – i alla fall i Italien.

Där är ett nytt lagförslag på gång, skriver Aftonbladet.

Många är de förare som passar på att skicka i väg ett snabbt sms, eller surfa runt på mobilen – medan de kör. Men ett nytt lagförslag i Italien kan nu innebära att föraren blir av med körkortet. Lagförslaget behandlas just nu i det italienska parlamentet.

– Vi är fast beslutna att utrota den här avskyvärda och farliga vanan, säger italienska trafikutskottets ordförande Michele Meta till nyhetsbyrån Ansa.

I Italien beror tre av fyra bilolyckor på ouppmärksamhet bakom ratten och majoriteten av olyckorna sker på grund av mobilanvändande, exempelvis att folk har sms:at eller surfat medan de kört bil, skriver Ansa.

Flest unga som använder mobilen bakom ratten

Men det är inte bara i Italien som rattsurfning är ett problem. Även i Sverige uppger 37 procent av svenskarna att de sms:ar medan de kör bil, enligt siffror från Transportstyrelsen. För åldersgruppen 18-30 år är det 56 procent som uppger att de brukar göra det.

Transportstyrelsen skriver att "om du kör 40 km/h och tittar ner på mobilen i två sekunder hinner du rulla 22 meter helt utan kontroll. Har du otur ser du inte barnet som just då går ut framför bilen...chansa inte."

 

LÄS MER: Totalt mobilförbud bakom ratten snart här

 

 

I december 2013 blev det förbjudet i Sverige att använda exempelvis mobiltelefon eller gps på ett sätt som gör dig ouppmärksam på bilkörningen, och därmed en fara i trafiken.

Använder du trots detta mobil, gps eller liknande riskerar du att få böter och bli av med körkortet, skriver Aftonbladet.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!