Miljöpartiets Maria Wetterstrand. Foto: Roger Vikström
Miljöpartiets Maria Wetterstrand. Foto: Roger Vikström

Nytt förslag: Pappan måste ta ut ledighet

Publicerad
De rödgröna oppositionspartierna vill med lag se till att män tar ut mer föräldraledigt.
Upprörande, anser Kristdemokraterna.
Miljöpartiet lyfter nu fram jämställdhet som en profilfråga och vill att den nuvarande föräldraförsäkringen ska delas i tre delar. Papporna måste då ta ut minst en tredjedel av föräldradagarna. Och det ska ske inom ramen för dagens föräldraförsäkring, inte när och om den förlängs någon gång i framtiden.
- Det finns ingen annan fråga som skulle betyda lika mycket för jämställdheten som den, sade partiets språkrör Peter Eriksson vid en pressträff i riksdagen på tisdagen.

Behandlas på kongress

Miljöpartiets förslag, som ingår i en proposition om jämställdhet från partistyrelsen och ska behandlas på partiets kongress i Kristi himmelsfärdshelgen, innebär att föräldrarna måste ta ut minst en tredjedel var av föräldradagarna. Den återstående delen får de dela som de vill mellan sig, eller överlåta till en tredje person.
Tidigare har MP ansett att tredelningen ska ske genom att nya månader i försäkringen ska bli ytterligare pappamånader, utöver de som redan är reserverade för papporna och bara kan tas ut av dem.
I och med MP:s förslag finns det nu något som på pappret liknar en gemensam linje om att reservera fler dagar för papporna.

Hägglund upprörd

Socialdemokraterna och Vänsterpartiet har på sina kongresser tagit beslut om att försäkringen ska delas mer lika och på sikt att föräldradagarna ska delas lika mellan föräldrarna. V vill att försäkringen ska delas fifty/fifty omgående.
Kristdemokraternas partiledare, socialminister Göran Hägglund, är inte imponerad:
- Jag är oerhört upprörd över att Miljöpartiet vill att politikerna ska bestämma över två tredjedelar av föräldraförsäkringens tid och att föräldrarna bara ska få råda över en ynka tredjedel.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag