Förslaget skulle inte bara förbättra servicenivån utan även lösa gårdsförsäljningsproblemet. Foto: Stefan Forsell
Förslaget skulle inte bara förbättra servicenivån utan även lösa gårdsförsäljningsproblemet.  Foto: Stefan Forsell

Nytt förslag: Öl och sprit till dörren

Publicerad
Uppdaterad
Systembolaget bör få leverera sprit och öl hem till dörren.
Efter att ha shoppat loss på bolagets hemsida ska dryckesvarorna ­levereras till köparen inom två till fyra arbetsdagar, föreslår Carl B Hamilton (FP) i dag på DN Debatt.
- Det är ett sätt att upprätthålla det monopol för försäljning i Sverige som vi har haft, och som vi bör fortsätta ha. Man får se om sitt hus och se att det kommer en ny typ av konkurrens som växer väldigt snabbt i utbredning, säger Hamilton till TT.
I dag skriver riksdagsmannen Carl B Hamilton (FP) på DN Debatt att Systembolaget måste få möjlighet att ge perfekt service till nyktra medborgare i Sverige. Ett steg i den riktningen är att ge Systembolaget rätt att införa e-handel.

Bekvämt till dörren

Genom några snabba klick ska köparen kunna välja bland bolagets 14 100 drycker. Sedan ska inköpet leveras bekvämt hem till dörren, föreslår Carl B Hamilton. Förutsättningen är att köparen är minst 20 år och kan legitimera sig.
Förslaget skulle inte bara förbättra servicenivån utan även lösa gårdsförsäljningsproblemet. Besökare på svenska brännerier och vingårdar skulle kunna beställa varorna på plats och sedan få en leverans till hemmet, skriver han på DN Debatt.

"En ny typ av konkurrens"

Carl B Hamilton (FP), som själv sitter i Systembolagets styrelse, ser sitt förslag om att Systembolagets varor ska kunna beställas på internet och levereras hem till dörren som ett sätt att konkurrera ut de omkring 40 privata vinimportörer som levererar vin hem till privatpersoner.
– Det är ett sätt att upprätthålla det monopol för försäljning i Sverige som vi har haft, och som vi bör fortsätta ha. Man får se om sitt hus och se att det kommer en ny typ av konkurrens som växer väldigt snabbt i utbredning, säger Hamilton till TT.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag