Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Nytt förslag: Det här vill Guaidó göra med Venezuela

Juan Guaidó, som utnämnt sig själv till Venezuelas interrimspresident. Foto: FERNANDO LLANO / AP TT NYHETSBYRÅN

I Venezuela fortsätter maktkampen mellan sittande presidenten Nicolás Maduro och den självutnämnde interrimspresidenten Juan Guaidó. 

Nu har Guaidó presenterat ett förslag där han berättar vad han vill göra för landet.

Men frågan är om Maduro kommer lämna över makten. 

I en tweet under söndagen presenterade Juan Guaidó en karta över den väg han vill att landet ska gå framöver. 

Förslaget kom i tre punkter. Den första föreslog hur nationella och internationella samarbeten ska möjliggöra humanitära insatser i landet. Den andra punkten rör hur militären ska mobiliseras för att möjliggöra biståndsinsatser i landet.  

Guaidó vill slutligen också ha hjälp från EU att skydda landets tillgångar som finns runtom i världen.

Tidigare har Bank of England frusit tillgångar i guld till ett värde på nästan 12 miljarder kronor, som Maduróregimen ska ha försökt nå i december 2018.

 

https://twitter.com/jguaido/status/1092085663279792128

Men frågan är om Nicolás Maduro kommer att lämna ifrån sig makten, om det kommer ske fredligt eller om det kommer ske med våld. 

Själv vill han inte lämna över makten, men delar av världssamfundet är överens om att det är ett måste. 

Maduro har stöd från Ryssland, Kina och Turkiet som kallar Guaidó för en kuppmakare och säger att USA - än en gång - underblåser en högerfärgad störtning av en demokratiskt vald president i Latinamerika.

Juan Guaidó fick snabbt officiellt stöd från USA:s president Trump, och EU, när han gick ut och utnämnde sig själv till interrimspresident i landet och förklarade det senaste presidentvalet i maj som ogiltigt, ett påstående han har fog för enligt internationella valobservatörer.

Ska träffas i Uruguay på torsdag

EU har satt ihop en så kallad kontaktgrupp för att stabilisera situationen i Venezuela. Det berättade Frederica Mogherini, EU:s höga representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik den 1 februari. 

På torsdag ska gruppen träffas i Uruguays huvudstad på torsdag. Då kommer representanter från Bolivia, Costa Rica, Ecuador, Frankrike, Tyskland, Italien, Nederländerna, Portugal, Sverige och Storbritannien att närvara.

Enligt CNN ska gruppen arbeta för att införa öppna och fria val i Venezuela.