Sista ordet om den kontroversiella boken om Jan Guillou är inte sagt än. Foto: Emil NordinSista ordet om den kontroversiella boken om Jan Guillou är inte sagt än. Foto: Emil Nordin
Sista ordet om den kontroversiella boken om Jan Guillou är inte sagt än. Foto: Emil Nordin
Nu är det klart att ett nytt förlag ger ut Paul Frigyes stoppade bok om succéförfattaren.Nu är det klart att ett nytt förlag ger ut Paul Frigyes stoppade bok om succéförfattaren.
Nu är det klart att ett nytt förlag ger ut Paul Frigyes stoppade bok om succéförfattaren.

Nytt förlag ger ut boken om Guillou

Publicerad

Sista ordet om den kontroversiella boken om Jan Guillou är inte sagt än.

Nu är det klart att ett nytt förlag ger ut Paul Frigyes stoppade bok om succéförfattaren.

– Det känns skönt att den kommer ut, jag tycker att boken är balanserad och rättvis, säger Paul Frigyes.

– Det är ingen bra bok, det är som att läsa nätskvaller men mellan pärmar, säger Jan Guillou.

Det har stormat kring författaren Paul Frigyes bok "Höjd över varje misstanke", där Jan Guillou bland annat anklagas för att ljuga om familjens historia samt för att ha blivit relegerad från skolan Solbacka. Fakta som Jan Guillou motbevisade i direktsänd morgon-tv genom att visa upp dokument som slog hål på Paul Frigyes uppgifter.

"Balanserad och rättvis"

Sakfelen ledde till att Norstedts förlag stoppade boken.

Men i går blev det klart att Lindelöws förlag i Göteborg publicerar "Höjd över varje misstanke" - med ett nyskrivet kapitel om "dramatiken och haveriet i SVT Morgon".

– Jag tycker ändå att det är en viktig del av det moderna mediesamhällets villkor som belyses i den. Därför skulle jag gärna se den utgiven, för jag tycker att den är balanserad och rättvis, säger Paul Frigyes.

Bokens huvudperson Jan Guillou liknar boken vid rent nätskvaller.

– Den är ungefär som om jag skulle googla mig själv. Det finns 122 000 inlägg på nätet enbart om hur lögnaktig jag är, och virar man runt i det där ett tag så hittar man ögonvittnen till de mest fantastiska händelser som aldrig har inträffat och som inte skulle kunna inträffa. Och en hel del av det som finns på nätet dyker upp i den här boken, säger Jan Guillou.

"Ris över ryggen"

Lindelöws förlag vill "bli lite kända", tror han.

Vad skulle du vilja säga till Paul Frigyes?

– Att han fick alldeles tillräckligt med ris över ryggen första gången och det är väldigt oklokt att dra på sig det här problemet en gång till.

Det finns ännu inget datum klart för utgivning av "Höjd över varje misstanke".

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag