Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nytt FN-beslut för att minska plast i haven

FN har tagit ett nytt beslut för att motverka plast i haven.Foto: MATT DUNHAM / AP TT NYHETSBYRÅN

FN tar gemensamt krafttag för att rena världens hav.

Under fredagen kom 180 länder överens om hur man ska hantera plastavfall i haven, rapporterar TT.

LÄS MER på Expressen Klimat

Varje år hamnar mellan 8 till 13 miljoner ton plast i världens hav.

Det vill FN motverka genom nya regleringar som drygt 180 av världens länder kom överens om under fredagen, rapporterar TT.

Beslutet togs i Genève, Schweiz, där 1 400 FN-representanter har under ett tolv dagar långt möte fört diskussioner om hur plastavfall ska hanteras. Regleringen är en utveckling av Baselkonventionen, som togs 1992 för att kontrollera farligt avfall.

Reuters rapporterar att branscher som teknik, mode, vård med flera kommer att påverkas av den nya regleringen. 

De nya reglerna ska göra det enklare för länderna att motverka dumpning av plast i haven. I synnerhet två giftiga ämnen ska elimineras ur haven – dikofol och perfluoroktansyra.

Enligt TT gick förhandlingarna i Schweiz över förväntan. Syftet med mötet var att nå en överenskommelse som gör den globala hanteringen av plastavfall mer säker, reglerad och transparent.

Vid årsskiftet är tanken att regleringen träder i kraft.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.