Nytt filmklipp från IS efter pilotens död

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Det fyra minuter långa filmklippet visar IS-anhängare som samlats på gatorna i staden al-Raqqa i Syrien.
Foto: Skärmdump/Daily Mail
Filmen visar hur en jublande folkmassa samlas för att bevittna den jordanske piloten mördas på enorma bildskärmar.
Foto: Skärmdump/Daily Mail

IS har släppt ett nytt filmklipp efter den jordanske pilotens död.

Filmen visar hur en jublande folkmassa samlas för att bevittna mordet på enorma bildskärmar. De hurrar när han fattar eld.

Pilotens pappa kräver nu att Jordanien hämnas med kraft.

– Jag kräver att ingen av dem i vår närhet får leva. Jag kräver en större hämnd än att avrätta fångar. Jag kräver att organisationen IS förintas, säger pappan till Al Jazeera.

Det fyra minuter långa filmklippet visar IS-anhängare som samlats på gatorna i staden al-Raqqa i Syrien, som ligger i ett IS-kontrollerat område. Det ser ut som att de kommit för att uppleva en folkfest.

Filmen där den jordanska piloten Moaz al-Kasasbeh bränns levande av terrorister visas upp på stora skärmar och tycks spelas upp om och om igen, i tonerna till publikens jubel, skriver Daily Mail.

Efter mordet på piloten svarade Jordanien med att avrätta två fångar med koppling till IS.

Men pilotens pappa är inte nöjd. Han kräver att organisationen IS förintas.

Pojke hyllar mordet

I dokumentärlik stil vänder sig sedan kameramannen till folkmassan, som delvis består av barn. Han småpratar med dem och ställer frågor om det bestialiska dådet som visas på skärmarna.

En liten pojke i sjuårsåldern som börjat tappa mjölktänderna fyrar av ett stort leende när han hyllar mordet.

– Jag hade bränt honom själv, med mina egna händer, säger han.

Filmen av folkmassan tycks vara ett verk av IS, enligt Daily Mail.

Det första filmklippet, som föreställer mordet på den jordanska piloten, publicerades på internet av IS. Piloten visas i en bur som sätts i brand och han brinner upp levande. Den 26-åriga piloten tillfångatogs av militanta islamister i december 2014 efter att hans F16-plan störtat i närheten av al-Raqqa, enligt jordanska myndigheter.

När beskedet kom om att piloten dödats försökte de anhöriga först att undanhålla det för pilotens mor Issaf och hustrun Anwar.

De slog av tv:n och tog ifrån hustrun mobiltelefonen.  Men Anwar hade redan sett. Modern föll till marken med ett klagorop, medan Anwar gråtande rusade nedför gatan, ropande sin makes namn.

– Snälla Gud, låt det inte vara sant, kved hon enligt The New York Times, vars reporter var på plats när det hände.

"Duktiga på PR"

Filmen är ett exempel i raden på hur IS använder sociala medier för att locka nya anhängare.

– De är duktiga på PR och information, de verkar ha gått i skola i Hollywood allihop och är ofta kusligt professionella, sa Mellanösternexperten Per Jönsson till Expressen.se i går.

Han menar även att filmerna är ett sätt för terrororganisationen att föra en brutal form av diplomati med omvärlden.

– Det är ett sätt för dem att visa att de kan yrka utpressning, de vill uppträda som en statsmakt, säger Per Jönsson.

Efter att videon där en jordanske piloten mördas ökar enigheten i Jordanien. Tidigare var opinionen mer splittrad, men nu sluts leden. Regeringen lovar upptrappade insatser mot IS.

– Videon skrämmer inte bort oss, utan gör snarare folk ännu mer beslutsamma att bekämpa Isis, säger den jordanske författaren Waleed Abu Nada till TT.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.