Nytt fartyg på väg mot Gaza

Publicerad
Uppdaterad
Organisationen bakom fartygskonvojen, som på måndagen bordades av israelisk militär, kommer att skicka ett nytt fartyg till Gaza om några dagar, skriver den norska tidningen Aftenposten enligt NTB.
Och trots den hårda internationella kritiken kommer inte Israel dra sig för att stoppa det nya faryget heller.
- Vi kommer att vara redo, säger en anonym löjtnant till den israeliska arméradion.
Ledarna för organisationen Free Gaza Movement säger till den norska tidningen Aftenposten att man är mer motiverad än någonsin att nå Gaza med fartyg.
Trots den blodiga attacken mot fartygen i går skickar Free Gaza Movement ett nytt fartyg, som ska försöka ta sig igenom blockaden, som Israel upprätthåller i havet utanför Gazaremsan.
Ett fartyg med namnet Rachel Corrie lämnade i söndags Malta och ska enligt planerna samla en rad kvinnor från organisationen på internationellt vatten utanför Grekland och Turkiet.
Fartyget är uppkallat efter en ung amerikansk kvinna som krossades till döds av en israelisk schaktmaskin under en demonstration i Gaza 2003.

"Vi kommer att vara redo"

Israels flotta kommer inte att dra sig från att stoppa även nästa aktivistfartyg på väg till Gaza, lastfartyget Rachel Corrie, som under onsdagen beräknas anlända till farvattnen utanför Gaza.
En icke namngiven löjtnant sade till den israeliska arméradion att han väntade sig att fartyget enkelt kommer att kunna bordas.
- Som enhet drar vi erfarenheter och gör professionella utredningar för att nå slutsatser, sade löjtnanten om de blodiga sammandrabbningarna ombord på turkiska Mavi Marmara.
- Och vi kommer också att vara redo för Rachel Corrie, sade han enligt Reuters.
Expressen.se/TT

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag