Nytt fall av apkoppor upptäckt i Sverige

LIVE: Di TV – Sveriges ekonomi-tv-kanal
En person i Västa Götaland har smittats av apkoppor.
Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN

Ytterligare ett fall av apkoppor har hittats i Sverige. Den här gången gäller det en person i Västra Götaland som bekräftats smittad med sjukdomen.

– Det nu aktuella utbrottet uppvisar vad som verkar vara en ny smittväg vilket gör att vi nu bygger ny kunskap, säger Sara Byfors, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten i ett pressmeddelande.

Sverige har i skrivande stund två bekräftade fall av apkoppor. Det andra upptäckta fallet återfinns i Västra Götaland hos en person som av Folkhälsomyndigheten uppges må bra. Personen vårdas inte på sjukhus. 

Sedan tidigare är känt att ett fall bekräftats i Stockholmsregionen.

– Det nu aktuella utbrottet uppvisar vad som verkar vara en ny smittväg vilket gör att vi nu bygger ny kunskap. Rekommendationerna kommer därför att uppdateras i samband med att mer information tillkommer, säger Sara Byfors, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten i ett pressmeddelande.

Sveriges senaste fall har rapporterats till WHO. Det finns totalt 118 fall i EU.

FHM har öppnat för sexförbud

Apkoppor klassas som en allmänfarlig sjukdom i Sverige, vilket öppnar för Folkhälsomyndigheten att bedriva smittspårning. Myndigheten har tidigare öppnat för restriktioner – men då inte för den breda allmänheten.

– För den här sjukdomen finns det inga diskussioner om mer omfattande restriktioner, utan helt enkelt runt konstaterad smitta för att begränsa just den, har Klara Sondén, läkare och utredare på FHM, sagt.

Bland de individuella restriktioner som skulle kunna komma nämns sexförbud för den smittade.

Internationella experter ifrågasätter dock om sjukdomen är sexuellt överförbar, och menar att det snarare har att göra med hudkontakten under samlaget.

Experter: Ska inte jämföras med covid

Samtidigt understryker svenska experter att det finns mycket lite som talar för att apkopporna skulle avlösa covid-19 som den nästa pandemin.

– Man ska absolut inte jämföra apkoppor med covid. Det här är en ovanlig sjukdom som inte sprider sig speciellt fort vad vi sett hittills, säger Joakim Dillner, professor i infektionsepidemiologi vid Karolinska institutet.

KI-kollegan Ali Mirazimi, professor i virologi, fyller i:

– Sannolikheten är väldigt låg för att det här blir en stor pandemi, för det här är en helt annan sorts virus och smittas på helt annat sätt än covid-19.

Överläkaren om apkoppor: ”En helt annan situation”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.