Akta dig. Annars riskerar du att lämna ut dina inloggningsuppgifter. Foto: Mahesh Kumar AAkta dig. Annars riskerar du att lämna ut dina inloggningsuppgifter. Foto: Mahesh Kumar A
Akta dig. Annars riskerar du att lämna ut dina inloggningsuppgifter.  Foto: Mahesh Kumar A
Klicka inte på suspekta länkar - alls, lyder Facebooks råd. Foto: Stace MaudeKlicka inte på suspekta länkar - alls, lyder Facebooks råd. Foto: Stace Maude
Klicka inte på suspekta länkar - alls, lyder Facebooks råd. Foto: Stace Maude

Nytt Facebook-virus sprider stor skräck

Publicerad

Ett bakslugt virus på Facebook lurar av dig och dina vänners inloggningsinformation – som sedan kan användas i onda syften.

Men det finns sätt att skydda sig.

Expressen har tidigare skrivit om hur svenska Facebook-användare omedvetet sprider reklam för bluffsajter som uppges sälja billiga solglasögon genom att någon annan, utomstående, använder deras konto.

Och här kommer nästa sak att akta sig för:

Ett Facebook-virus som snor åt sig dina inloggningsuppgifter, vilket tidningen M3 rapporterar om.

Det hela går ut på att viruset skickar ett meddelande till dina vänner, alternativt postar att offentligt inlägg i ditt namn, där delningstexten ibland lyder "Så pinsamt..." med en länk bifogad. Men det finns även andra textvarianter.

Klickar man på länken ombeds man att logga in på en webbsida som ser ut som Facebook – men som i själva verket är en fejksida som tar dina inloggningsuppgifter.

Den här typen av virus har förekommit tidigare men sällan på svenska som i det här fallet.

Kontrollera dina appar

Men det finns sätt att skydda sig.

Om du har drabbats, eller vill vara på den säkra sidan, gör du bäst i att byta börja med att byta lösenord.

Tidningen M3 råder sedan användare att kontrollera de appar som har kopplats till ditt konto. Där kan nämligen viruset gömma sig.

"Gå sedan till kontoinställningarna och gå vidare till appar (på webben klickar du på hänglåset längst upp till höger och sedan på appar i listan till vänster som dyker upp). Gå igenom alla appar som listas här. Om du inte känner igen någon bör du stänga av den och ta bort den", skriver man.

Undvik suspekta länkar

Facebook uppmanar sina användare att vara försiktiga med inlogg- och användaruppgifter.

I ett mejl till Expressen ger man tre råd till svenska Facebookanvändare:

  • Klicka inte på suspekta webbplatser, i synnerhet inte där man utlovar orealistiska priser eller varor.
  • Dela aldrig personlig inloggningsinformation till e-post- och Facebook-konton på andra webbplatser.
  • Använd inte samma lösenord på flera webbplatser. Ibland kan spamsajter samla på sig användares lösenord genom att be användare att skapa ett konto hos dem. Dessa sajter utnyttjar sedan det faktum att många användare använder samma lösenord på flera sajter.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag