Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Nytt dagsrekord för asylsökande

Antalet asylsökande hittills i år närmar sig 100 000. Under gårdagen sökte fler asyl under en enskild dag en någonsin tidigare. Statsminister Stefan Löfven varnar för att Sverige snart inte kan ta emot fler: ”Vi närmar oss gränsen för vår kapacitet”.

Statsministern var på plats i Trelleborg där han på onsdagen besökte ett transitboende för ensamkommande flyktingbarn och en flyktingförläggning. Majoriteten av dem på transitboendet hade anlänt det senaste dygnet.

Statsministern var märkbart berörd efter besöken och sade på den efterföljande pressträffen sa att kommunen gör ett fantastiskt arbete. Trelleborgs kommun har uttryckt att de befinner sig i en besvärlig situation.

Trycket är stort på kommunerna runtom i landet och många vädjar om hjälp och säger sig inte kunna ta emot flyktingar på ett sätt som de önskar. Enligt Migrationsverkets senaste prognos närmar sig antalet asylsökande i år 100 000.

Situationen oroar Stefan Löfven.

– För det fösta är jag orolig över att så många människor behöver fly och här ser vi konsekvensen av det. När jag åker hit och tar del av arbetet här ser jag att vi närmar oss gränsen för vår kapacitet och då måste vi fundera över hur asylmottagandet ska fungera om det fortsätter i den här takten, säger han till Expressen.

Enligt Löfven kommer beloppet till kommunerna för mottagandet att höjas. Dessutom funderas det på vad som kan göras mer, regelförenklingar är något som tittas på.

– Vi har beslutat om att höja ersättningen från staten till kommunerna, säger Löfven till SR.

Statsministern upprepade också sitt krav på att EU:s alla medlemsländer måste hjälpas åt i flyktingmottagandet och att man nu inte ser ett slut på konflikten i Syrien.

– Sverige har inget att skämmas för men det är fler länder som måste ta sitt ansvar, säger han.

Under tisdagen sökte 1 792 personer asyl i Sverige, enligt Migrationsverkets hemsida. Av dem var 491 ensamkommande barn, framför allt från Afghanistan.

Under de senaste sju dagarna har därmed 9 596 personer sökt asyl i Sverige, varav 3 285 från Syrien, 2 963 från Afghanistan, 1 657 från Irak och 1 691 från övriga länder.

Sammanlagt har nu nästan 99 000 personer sökt asyl under 2015. När Migrationsverket i juli kom med sin senaste prognos planerade man för runt 74 000 asylsökande. Det var då en nedskrivning jämfört med vårprognosen. Regeringen har i sin budgetproposition för 2016 utgått från den gamla prognosen från i somras.

Ny prognos på torsdagen

Migrationsverket presenterar i morgon sin nya prognos. Statsminister Stefan Löfven (S) uppgav för några veckor sedan vid en presskonferens att minst 150 000 kan komma att söka asyl i Sverige i år.

Överläggningar om hur Sverige ska klara flyktingmottagningen och integration pågår mellan alla partier utom Sverigedemokraterna.