Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nytt dagligt smittorekord i USA – hård kritik mot Trump

Tomas Kvarnkullen om virusets spridning.
Donald Trump.Foto: POOL/ABACA / STELLA PICTURES/ABACA PRESS ABACA PRESS
Anthony Fauci, chef för den amerikanska folkhälsomyndigheten.Foto: KEVIN DIETSCH / STELLA PICTURES/AVALON.RED B66

WASHINGTON DC. I USA rapporterades drygt 40 000 nya fall av coronasmitta under torsdagen. 

Det är ett nytt dagligt rekord sedan april, uppger USA Today. 

Oron för att pandemin ska växa i USA har tagit fart sedan flera delstater har rapporterat rekordmånga nya fall. I hela USA rapporterades 40 401 nya smittade under torsdagen, rapporterar NPR. 

I en av de värst drabbade delstaterna, Texas, rapporterades 5 996 nya fall. 

– Det har varit en explosion av antalet patienter med covid-19, säger guvernören, republikanen Greg Abbott, enligt Washington Post. 

Guvernören stänger barer

Förutom Texas är även Florida, Oklahoma, South Carolina och Arizona hårt drabbade.

Guvernören i Arizona, republikanen Doug Ducey, har uppmanat invånare att stanna hemma. Han har dock inte velat införa nya restriktioner – trots att sjukhusens intensivvårdsavdelningar uppges vara i stort sett fullbelagda. 

I Texas stängde guvernören under fredagen barer och samtidigt meddelades att restauranger måste återgå till att bara ta emot hälften av maxantalet gäster, uppger MSNBC.

Efter den senaste smittoökningen väntas Vita huset på fredagen återigen hålla en presskonferens om pandemin, något man upphörde med för två månader sedan. Det är ett tecken på allvaret i det nya läge landet befinner sig i, skriver New York Times. 

Under presskonferensen, som leds av vicepresidenten Mike Pence, väntas två av landets främsta experter, Anthony Fauci och Deborah Birx, uttala sig. 

Kritik mot presidenten

President Trump har kritiserats den senaste veckan efter att ha genomfört ett kampanjmöte i Oklahoma och för att ha rest till Arizona där han talade inför studenter.

Wall Street Journals konservativa ledarsida varnade under fredagen för att Donald Trumps hantering av pandemin kan leda till att väljarna vänder honom ryggen i november. Tidningen skriver att hans insats har varit bättre än vad kritiker påstår, men att Trump har kastat bort chansen att leda landet ur krisen. 

”Han kastade bort chansen att visa ledarskap genom att förvandla sina dagliga pandemipresskonferenser till bråk”, skriver tidningen. 

Tidningen konstaterar även att presidenten på sistone ”nästan gett upp att ens tala om pandemin”.

Demokraternas förmodade presidentkandidat Joe Biden sa under torsdagen: 

– Vi kommer att behöva hantera det här under en lång tid. Trump kan inte önska att det ska försvinna. Han kan inte få det till att möta hans politiska önskemål. Det kommer inga mirakel, sa Biden enligt ABC News.

Riktade på nytt kritik mot Sveriges coronahantering.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.