Bild från när Emmanuel Macron röstar i den andra valomgången. Foto: CHRISTOPHE ARCHAMBAULT / POOL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅNBild från när Emmanuel Macron röstar i den andra valomgången. Foto: CHRISTOPHE ARCHAMBAULT / POOL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Bild från när Emmanuel Macron röstar i den andra valomgången. Foto: CHRISTOPHE ARCHAMBAULT / POOL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Enligt en av de senaste opinionsundersökningarna som gjordes innan helgen så kan president Emmanuel Macron parti LREM med sitt stödparti MoDem få mellan 430 och 460 säten. Foto: PIERRE TRICOLET/REX/SHUTTERSTOCK / PIERRE TRICOLET/REX/SHUTTERSTOCK REX FEATURESEnligt en av de senaste opinionsundersökningarna som gjordes innan helgen så kan president Emmanuel Macron parti LREM med sitt stödparti MoDem få mellan 430 och 460 säten. Foto: PIERRE TRICOLET/REX/SHUTTERSTOCK / PIERRE TRICOLET/REX/SHUTTERSTOCK REX FEATURES
Enligt en av de senaste opinionsundersökningarna som gjordes innan helgen så kan president Emmanuel Macron parti LREM med sitt stödparti MoDem få mellan 430 och 460 säten.  Foto: PIERRE TRICOLET/REX/SHUTTERSTOCK / PIERRE TRICOLET/REX/SHUTTERSTOCK REX FEATURES
Valresultatet presenterades i franska tv-kanalen BFMTV.Valresultatet presenterades i franska tv-kanalen BFMTV.
Valresultatet presenterades i franska tv-kanalen BFMTV.

Storseger för Macron – koalitionen får egen majoritet

Publicerad

PARIS/STOCKHOLM.

President Emmanuel Macrons parti LREM vann parlamentsvalet i Frankrike i dag.

Partiet får upp till 360 platser i parlamentet, enligt de vallokalsundersökningarna. En majoritet av de 577 mandaten.

Därmed blir Macron en av de mäktigaste presidenterna i modern fransk historia med starkt stöd i nationalförsamlingen – och kan driva igenom sin politik.

Den franske presidenten Emmanuel Macrons parti La République en marche (LREM) vann en jordskredsseger i det parlamentsvalet på söndagen.

Därmed har Macron på kort ritat om den politiska kartan i Frankrike. Först vann han presidentvalet, nu parlamentsvalet. 

Hans maktställning är nu ohotad och han har en överväldigande majoritet för att genomföra sitt reformprogram.

Mellan 355 och 360 mandat

Macrons mittenparti LREM får 355-360 av de 577 mandaten i nationalförsamlingen, enligt de första vallokalsundersökningarna.

https://twitter.com/France24_en/status/876502197802065920

Högerpartiet Republikanerna och dess allierade får mellan 125 och 133 platser.

Socialistpartiet, som styrde landet fram till förra månaden, får 45-49 platser, enligt undersökningarna.

Högerextrema Nationella fronten gör ett nytt dåligt resultat. Partiet väntas få 4–6 parlamentsledamöter, bland dem partiledaren Marine Le Pen. Vänsterpartiet FI väntas landa på 12-17 platser.

"Ställda mot ett block som representerar oligarkins intressen är vi den enda motståndsstyrkan", kommenterar Marine Le Pen de preliminära valresultaten på Twitter.

https://twitter.com/MLP_officiel/status/876510080975482888

Valdeltagandet var rekordlågt, bara 35 procent.

Mittenpartiet MoDems ledare François Bayrou vill gärna framhäva sig som den som i ett avgörande ögonblick hjälpte Emmanuel Macron att vinna presidentvalet. Efter det gick han in i hårda förhandlingar med den blivande presidenten.

– Han hade stor aptit och krävde att få många av sina egna i nästan ett hundratal valkretsar. I slutändan handlade det bara om pengar och partistöd, förklarade en av presidentens rådgivare som ville vara anonym för Expressen.

Reser till Bryssel

MoDem fick flera nyckelposter som justitieministerposten, försvarsministeriet och EU-ministeriet. Alla de ministrarna hotas nu av en utredning om förskingring av EU-pengar.

Med storsegern i parlamentsvalet kanske Emmanuel Macron nu kan klara sig helt själv – utan allierade. 

På torsdag reser Macron till Bryssel för att träffa sina EU-kolleger. Många av dem kommer att vara avundsjuka. 

Men samtidigt nyfikna på vad Frankrikes president och överbefälhavare nu tänker göra med all sin nyfunna makt? Han som för ett år sedan var nästan helt okänd utanför Frankrikes gränser.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag