Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Stockholmsbörsen inleder dagen nedåt

LIVE: Di TV – Sveriges ekonomi-tv-kanal
Måndagen inleddes med ett ras på Stockholmsbörsens OMXS-index.
Foto: SVEN LINDWALL
Arkivbild.
Foto: THOMAS KARLSSON / DN TT NYHETSBYRÅN

Rysslands invasionskrig i Ukraina, västliga sanktioner och risk för global recession har fått marknaden i gungning. Stockholmsbörsen inleder tisdagens handel nedåt.

OMXS-index har efter nästan tio minuters handel backat med 0,4 procent, med storbanker och tunga verkstadsaktier som sänken.

Storbanken SEB:s aktie sjunker 1,3 procent, medan verkstadsaktier som Autoliv och Atlas Copco backar 2,8 respektive 2 procent.

Mot strömmen går gruvkoncernen Boliden, upp 1,7 procent. Även oljebolaget Lundin Energy går upp med 0,5 procent.

Medan de ryska styrkorna fortsätter sina attacker mot ukrainska storstäder har Rysslands regering flaggat för att man kan komma att strypa flödet av naturgas via den rysk-tyska gasledningen Nord Stream 1. Detta som en motåtgärd för de västliga sanktionerna mot landet.

Naturgaspriset lyfter med 14 procent till 260 euro per megawattimme i den nederländska handeln.

Det var under nattens handel nedåt på ledande Asienbörser och börserna på Wall Street stängde kraftigt nedåt i måndags, med ett fall för S&P500-index på 3 procent.

Priset på så kallad brentolja lyfter till 126 dollar per fat, vilket bortsett från en topp nära 140 dollar under natten till måndagen är det högsta priset sedan 2008.

Priset på nickel rusar samtidigt uppåt med 111 procent på metallbörsen i London efter lyftet på 90 procent i måndags. Prisutvecklingen har skapat likviditetsproblem, där blankare som satsat på prisnedgångar har stora svårigheter att täcka upp sina positioner.

I måndags inledde Stockholmsbörsens OMXS-index med ett ras på 4 procent för att sedan återhämta sig och stänga på en nedgång på 0,4 procent. Sedan årsskiftet har OMXS-index tappat 22 procent av sitt värde.

Damberg: Ytterligare satsningar på försvaret diskuteras

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.