Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Nytt beslut: Trump får inte skrota Obamas Daca-program

Donald Trump vill att immigrationsprogrammet Daca ska avvecklas. Foto: POLARIS/IBL / POLARIS/IBL POLARIS
2017 var det protester i New York mot Trumps besked om Daca. Foto: ALBIN LOHR-JONES / POLARIS/IBL POLARIS

Donald Trump får inte skrota immigrationsprogrammet Daca. 

Det slår en appellationsdomstol nu fast, rapporterar flera amerikanska medier. 

Beslutet innebär att programmet, som inleddes under Barack Obamas tid, nu kommer fortsätta att gälla. 

Donald Trump har sedan länge gjort klart att han vill fasa ut Daca – ett program som gör att människor som kommit illegalt till USA som barn får stanna. 

På torsdagen beslutade en appellationsdomstol i Kalifornien att Trumps administration måste upprätthålla Daca, som i dag skyddar ungefär  700 000 unga vuxna från att bli deporterade, skriver Reuters.  

Donald Trump har tidigare stött på motstånd i frågan – lägre domstolar har hittills hindrat Trump-administrationen från att fasa ut programmet, som inleddes 2012 under Barack Obamas tid som president. 

Kontaktat Högsta domstolen 

När Trump gick ut med att han vill att Daca försvinner motiverade han det med att Obama överträdde sina konstitutionella befogenheter när han inte lät kongressen säga sitt i frågan om skapandet av Daca, rapporterar Reuters. 

I måndags bad Trump-administrationen Högsta domstolen att ompröva fallet – trots att appellationsdomstolen då inte hade fattat sitt beslut. 

I mellanårsvalet i onsdags tog Demokraterna över representanthuset, men Trump sa på en presskonferens efter valet att han ser möjligheter att samarbeta med Demokraterna. Men i frågan om Daca måste han vänta på Högsta domstolens beslut, skriver Reuters.