Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Nytt bakslag för Trump om muren mot Mexiko

Donald Trump har inte kunnat börja bygga muren mot Mexiko än. Foto: ALEX BRANDON / AP TT NYHETSBYRÅN
Gränskontrollen strax öster om Nogales i Arizona, USA. Foto: CHARLIE RIEDEL / AP TT NYHETSBYRÅN

Här är Donald Trumps nya bakslag när det kommer till den utlovade muren mot Mexiko:

En federal domare blockerar pengar från försvaret.

Men han kan fortfarande ta pengar från andra källor.

Det var i slutet av mars som det stod klart att USA:s försvarsdepartement avsätter en miljard dollar – 9,2 miljarder kronor – för att bygga Donald Trumps utlovade mur längs landets södra gräns. Detta efter att den amerikanske presidenten först utlyst ett nationellt nödläge.

Men nu sätter en federal domare stopp för Trumps planer.

Stoppar Trumps planer

Enligt flera amerikanska medier är det domaren Haywood Gilliam, utsedd av Barack Obama, i norra Kalifornien som nu stoppar Pentagon-pengar till byggandet av muren. Han säger, enligt CNN, att Trump inte kan ta från försvarspengarna utan att ha kongressens godkännande.

CNN skriver vidare att domare Gilliams beslut inte hindrar presidenten från att ta pengar från andra källor för att börja bygga muren – men att det här ändå är ett bakslag.

Muren ett vallöfte från Donald Trump

Mer konkret är det två specifika byggprojekt i delstaterna Texas och Arizona som nu inte kan påbörjas, eftersom försvaret inte kan finansiera dem. Enligt CNN hade projekten kunnat dra i gång redan på lördagen, om inte en domare hade sagt nej. De var planerade att täcka 51 miles, 82 kilometer, av gränsen skriver nyhetsbyrån AP. 

Att bygga en mur mot Mexiko var ett av Donald Trumps vallöften när han kampanjade för presidentposten hösten 2016. Men i mer än två har han stångats med kongressen för att få igenom löftet – och ännu har ingen mur börjat byggas under hans tid vid makten.

Det finns dock sen tidigare 654 miles, drygt 100 mil, av olika typer av barriärer mellan de båda länderna.