Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nytt bakslag för aborträttsförsvarare i Texas

Högsta domstolen i USA kommer inte att skynda på rättsprocessen gällande den hårda abortlagen i Texas. 

Beslutet är ytterligare ett nederlag för aborträttsrörelsen i delstaten.

HD:s besked innebär att den strikta lagen som förbjuder abort efter sjätte veckan, då många kvinnor inte ens vet om att de är gravida, med all sannolikhet kommer att fortsätta gälla tills vidare.

De tre liberala av HD:s nio domare motsatte sig beslutet. Domaren Sonia Sotomayor skriver i ett uttalande, även signerat av hennes liberala kolleger, att beslutet är en ”katastrof för rättsprincipen” och att HD i och med beslutet medvetet drar ut på rättsprocessen i Texas.

Beslutet revs upp

I december förra året beslutade HD att Texas abortlag inte strider mot grundlagen. Lagen stoppades av en federal domare, men det beslutet revs upp av en högre instans – femte appellationsdomstolen.

Aborträttsförespråkare vill att lagen ska gå tillbaka till den lägre instansen och därmed behandlas fortare, vilket nu alltså inte blir fallet.

Abortmotståndet i USA har fått luft under vingarna. I juni tar Högsta domstolen beslut om Mississippis hårda abortlag som infördes 2018. Får lagen grönt ljus blir det fritt fram för enskilda delstater att införa abortregler som är hårdare än den nuvarande prejudicerande domen ”Roe mot Wade” som gäller sedan närmare 50 år tillbaka.

Optimistisk demonstrant

Under fredagen samlades tusentals abortmotståndare för den årliga demonstrationen ”March for life” i Washington DC.

– Förhoppningsvis blir detta den sista ”March for life”, säger den katolske prästen Andrew Rudmann som tycker att fredagens demonstration andats mer optimism än tidigare.

– Den här gången är hela språkbruket och stämningen annorlunda, säger han.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.