Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nya asylbråket som splittrar regeringen: ”Skrattretande”

Statsminister Stefan Löfven ville inte kommentera hotet från Vänsterpartiet om 10 miljarder extra kronor till välfärden.
MP:s språkrör Isabella Lövin och statsminister Stefan Löfven på debatten i riksdagen i onsdags.
Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
MP:s migrationspolitiske talesperson Rasmus Ling i riksdagen.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

Efter att Stefan Löfven sagt att man ska minska asylinvandringen bråkar nu regeringen återigen för öppen ridå i migrationsfrågan. 

Miljöpartiets Rasmus Ling anser att statsministerns nya besked om antalet asylsökande är ”olyckligt”.

Några timmar senare ändras Löfvens titel i Socialdemokraternas tweet om uttalandet: från statsminister till partiordförande.

– Vi ska visa att antalet asylsökande blir färre – rejält många färre för att vi ska klara integrationen.

Det sa Stefan Löfven i en intervju med Dagens Nyheter som publicerades på fredagen.

Orden har orsakat ett öppet bråk i regeringen. I ett inlägg på Facebook reagerade Miljöpartiets migrationspolitiske talesperson Rasmus Ling med bestörtning:

”Att statsminister Löfven ännu en gång går ut i en intervju och redogör för sitt partis ståndpunkt om att 'antalet asylsökande ska minska rejält', är hans val. Jag tycker det är olyckligt”, skriver MP-toppen.

Grön Ungdoms språkrör, David Ling, kritiserade också han statsministern.

”Det här är ju faktiskt en helt sjuk intervju också bortsett från den galna migrationspolitiken. Stor intervju där statsministern talar om hela det kommande decenniet. Och han nämner inte klimat en enda gång? Vilken värld lever han i?”, skriver han på Twitter.

Liknande bråk i oktober

Senaste gången statsministern gav ett liknande uttalande om asylfrågan var i oktober, då han sa till Sydsvenskan och HD att regeringen skulle halvera det svenska flyktingmottagandet.

Även då väcktes det uppmärksamhet i regeringshögkvarteret Rosenbad – och MP:s språkrör Isabella Lövin gick ut med en försäkran om att regeringens hållning är att stå upp för asylrätten. 

EU-parlamentarikern Alice Bah Kuhnke gav samtidigt ett löfte: 

”Vi gör det svårare för socialdemokraterna att genomföra den politik de egentligen vill driva”.

Ändrade Löfvens titel på Twitter

På fredagen spred Socialdemokraterna den nya DN-artikeln med orden ”Statsminister Stefan Löfven pekar ut migrationen som en av de viktigaste frågorna de kommande åren. Sverige ska inte ta emot fler än vi klarar av att integrera, enligt statsministern.”

Men efter sex timmar var tweeten borta – och ersatt med en med samma text, sånär som på en detalj: I stället för statsminister stod partiordförande. 

https://twitter.com/MariaStenergard/status/1218285120534274055

Moderaternas migrationspolitiska talesperson Maria Malmer Stenergard KU-anmälde Löfven efter den tidigare konflikten. Ändringen på Twitter på fredagen kallar hon ”skrattretande”.

– Det är skrattretande, jag vet knappt om man ska skratta eller gråta över att han gång på gång gör samma misstag med att S och MP:s konflikt i den här frågan ska få gå ut över migrationspolitiken. Vi kan inte ha en situation där det ledande regeringspartiet säger inför valet och efter valet flera gånger att man vill minska antalet migranter och sedan backar de från det – eftersom de inte kommer överens inom regeringen. 

Maria Malmer Stenergard tycker att S agerande på Twitter är ”skrattretande”.
Foto: Henrik Montgomery/TT / Henrik Montgomery

Men enligt Jimmy Blomqvist Larsson, pressekreterare på S, behöver man inte dra på för stora växlar kring ändringen: 

– Det är inget mer dramatiskt än att det blev fel första gången, så då justerades det. 

Är det inte konstigt att byta fot mellan partiordförande och statsminister så här, kan inte det bli förvirrande för väljarna? 

– Det är inte så konstigt. Det finns många exempel på där företrädare har dels en formell roll, till exempel statsråd, och när man uttalar sig i egenskap av partiledning. Det finns andra exempel: Jan Björklund drev Nato-frågan under tiden han var utbildningsminister och då var det partiordförande Björklund som gjorde det och sedan var han utbildningsminister i nästa stund.


RÄTTELSE: I en tidigare version stod det att statssekreterare Jimmy Blomqvist Larsson sa att Jan Björklund tidigare varit utrikesminister. Korrekt är att han sa att Björklund varit utbildningsminister.

Stefan Löfven om nyvalshotet

Statsministern: ”Inte vad Sverige behöver”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.