Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nytt antikroppstest ska ge svar på 15 minuter

Så ska du agera om du har antikroppar – forskaren Marcus Buggert förklarar.
Ett mer exakt och detaljerat test kan ge svar på 15 minuter
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD/IBL
Foto: Sanda Stanca / Colourbox
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG/TT / PATRIK C ÖSTERBERG TT NYHETSBYRÅN

Ett nytt och snabbt antikroppstest mot covid-19 håller just nu på att utvecklas vid Linnéuniversitetet. 

Testet kan komma att ge ett mer exakt och detaljerat svar på endast 15 minuter.

– Tack vare den här nya plattformen får vi ett mer exakt verktyg för att mäta mängd och typ av antikroppar, säger Ian Nicholls, professor vid Linnéuniversitetet i ett pressmeddelande.

Flera forskare vid Linnéuniversitetet håller just nu på med att ta fram en ny typ av antikroppstest. Ett test som skulle kunna ge ännu mer information än de som används för tillfället. Det nya antikroppstestet ger också ett snabbt svar på endast 15 minuter.

Forskarna har sett att man med hjälp av testet kan mäta hur väl personens immunförsvar skulle reagera på covid-19 och andra typer av virus och bakterier. Det kan även visa hur en person skulle svara på ett vaccin. Enligt forskarna kan det vara till hjälp för att avgöra vem som behöver vaccineras. 

Mer precis mätning av antikroppar

Forskargruppen från Linnéuniversitetet har tillsammans med bioanalysföretaget Attana utvecklat antikroppstestet som kommer kunna ge en mycket mer precis mätning.

AVA, eller Attana Virus Analytics som diagnostikplattformen heter, säkerställer ett korrekt antikroppstest och ger även en bild av hur länge en eventuell immunitet skulle sitta kvar.

– Vår vision är en generell diagnostiskplattform som inte bara är aktuellt just nu, under den rådande pandemin, utan även fyller ett stort syfte i framtiden, säger Teodor Aastrup, vd på Attana, i pressmeddelandet.

Det mer specifika antikroppstestet skulle kunna användas av beslutsfattare, myndigheter och företag för att underlätta vid olika beslut om restriktioner, vaccinering och rekommendationer, menar forskarna.

Se mer: Osannolikt att corona överförs från gravida kvinnor till barnet

Enligt en ny amerikansk studie överförs inte covid-19 eller antikroppar till fostret.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.