Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

"Nyliberalerna har fått ge vika"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Annie Lööf under välkomsttalet.
Foto: Jens L'Estrade

Annie Lööf har tvingats lyssna på kritikerna för att ena partiet.

Jag är INTE nyliberal - sade partiledaren med eftertryck i välkomsttalet.

– Det var en total reträtt, säger Hans Lindqvist, landstingspolitiker i Stockholm.

Centerpartister från hela landet är för första gången samlade tillsammans med partiets ministrar och partiledning sedan idéprogramsstriden. I Annie Lööfs välkomsttal var det tydligt att ledningen lyssnat på den interna kritiken, och att partiledaren nu vill ena partiet kring mindre kontroversiella centerfrågor som landsbygd och klimat. Många på stämman vittnar om att den falang av partiet som beskrivits som nyliberal har förlorat idéprogramsstriden.

– Nyliberalerna har fått ge vika. Det sociala ansvaret som har saknats i programmet, har man nu prioriterat. Talet var bra, det går inte att komma ifrån. Jag är inte nöjd med ett tal, och det är inte ombuden heller. Men jag tror att det kan bli bättre, jag hör på partiledningen och partiledaren att de tar ansvar och hör vad som måste ändras, säger tidigare EU-parlamentarikern och landstingspolitikern Hans Lindqvist, som varit en av den senaste tidens mest högljudda kritiker.

"Fokusera på grundvärderingar"

Annie Lööf har under krisen varit mån om att inte ställa sig i något av de olika falangernas hörna, men säger nu att hon står för en social och grön liberalism. Och hon förnekar inte att partiet fortfarande är splittrat.

– Mitt uppdrag som partiledare handlar ju om att ena partiet. Det är inte en svår uppgift, för det handlar om att fokusera på grundvärderingarna som för oss samman. Det handlar om självbestämmande och decentralisering, en hållbar och grön utveckling, och en rättvis politik som skapar trygghet för de allra mest utsatta i samhället. De här delarna är okontroversiella, oavsett i vilket led av Centerpartiet man befinner sig, säger Annie Lööf.

Dag för dag – här är krisen i Centern

8 januari - Avhopp i protest

Erik Berg, före detta oppositionsråd i Norrbotten, lämnar partiet i protest.

- Det är ett enormt uppror nu runtom i landet, säger Sven Bergström, vice ordförande för kommunfullmäktige i Hudiksvall.


9 januari - Stödet rasar

I en ny förtroendemätning från Demoskop får C-ledaren det lägsta resultatet någonsin i företagets mätningar.

- Kritiken färgar av sig på henne, säger professor i statsvetenskap Jonas Hinnfors.


10 januari - Lööf avbryter sin semester

Andre vice ordförande Anna-Karin Hatt kommenterar krisen med orden att "Annie har uppförs backe just nu".

Annie Lööf avbryter semestern.


21 januari - Ultimatum

Lööf får ett ultimatum: vänd siffrorna innan sommaren eller avgå.

- Jag jobbar varje dag, varje timme, för att Centerpartiet ska växa, säger Lööf.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.