Nya forskarresultat visar att nyktra förare som begår trafikbrott döms hårdare än rattfulla förare som begår samma brott. "Jag tycker att det här sänder ut fel signaler i samhället", säger utredaren Mohammad-Reza Yahya. Foto: Göran Billeson
Nya forskarresultat visar att nyktra förare som begår trafikbrott döms hårdare än rattfulla förare som begår samma brott. "Jag tycker att det här sänder ut fel signaler i samhället", säger utredaren Mohammad-Reza Yahya. Foto: Göran Billeson

Nyktra förare får längre straff än fulla

Publicerad
Uppdaterad
Att vara grovt oaktsam och köra ihjäl en människa när man är nykter ger fängelse i ett år och tre månader.
Men om man gör samma sak som grovt rattfull blir straffet kortare, visar en ny studie.
- Det här resultatet visar på att något är fel. Det är något som saknas och vi behöver ta reda på varför det blir så här, säger utredaren Mohammad-Reza Yahya till TT.
Forskarna har tittat på tingsrättdomar mellan åren 1990 och 2005 som rör vållande till annans död, vållande till kroppsskada och framkallande av fara för annan.
Det forskarna vid VTI, statens väg- och transportforskningsinstitut, kommit fram till är att straffen alltså blir kortare när de ansvariga varit kraftigt berusade, skriver SVT text.
– Jag tycker att det här sänder ut fel signaler i samhället, säger utredaren Mohammad-Reza Yahya till TT.

"Bättre advokat"

Han lyfter fram att straff även har ett förbyggande syfte och menar att samhället inte fullt ut vill förebygga rattfylleribrott när rattfulla kommer lindrigare undan vad gäller de grövre brotten, skriver TT.
Men det kan också finnas en annan förklaring till att straffen blir lägre, menar han.
– Det kan vara så att har man kört bil full och hamnar i elände så skaffar man sig en bättre advokat, säger Mohammad-Reza Yahya till Östgöta Correspondenten.
Jämförelsen mellan en nykter förare som visat "grov oaktsamhet" och en grovt rattfull person visade att den rattfulla personen fick cirka en månads kortare straff.
Av dem som dömdes för att ha dödat eller skadat någon i trafiken var var femte berusad, skriver TT.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag