Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Gymnasium stängt efter ”allvarligt hot”

Polisen utreder det som olaga hot mot grupp.
Här inträffade händelsen.
Foto: Google maps

Nyköpings gymnasium håller stängt efter ett ”allvarligt hot”.

Polisen utreder händelsen som olaga hot mot grupp.

En person är anhållen misstänkt för hotet, skriver SVT Sörmland.

Nyköpings gymnasium med nästan 2000 elever öppnar inte upp som planerat efter påsklovet.

Anledningen ett allvarligt hot som riktats mot skolan, som består av tre skolbyggnader.

– Vi tar detta på fullaste allvar. Jag kan tyvärr inte gå in på vad det är för hot då det råder förundersökningssekretess, säger Peter Ekedal, skolchef och rektor på Nyköpings gymnasium, i ett pressmeddelande.

Polisen fick in anmälan om hotet under söndagskvällen, och har inlett en utredning om olaga hot mot grupp.

– Det betyder att det är ett hot som riktar sig mot fler personer, det är inte någon viss namngiven. Det finns inte något närmare formulerat utan det är kopplat till Nyköpings gymnasium, säger Thomas Agnevik, polisens presstalesperson.

Ingen frihetsberövad

Han vill inte gå in på hur hotet förmedlats, och kan inte gå in på vem eller vilka som ligger bakom.

– Det håller vi på att försöka utreda. Men vi har ingen frihetsberövad i nuläget.

Hur ser ni på det här?

– Vi betecknar det här som ett allvarligt hot. Oseriösa hot är inte straffbara egentligen, utan det här är en brottsutredning nu. Så vi tar det här på stort allvar, precis som skolan och kommunen säger att de gör.

Skolan fortsätter med den distansundervisning man hade före lovet. Gymnasiet är helt stängt tills vidare vilket berör cirka 1760 elever och 280 anställda.

SVT Sörmland rapporterar på måndagseftermiddagen att en person gripits och senare anhållit misstänkt för grovt olaga hot, där hotet ska ha kommit in via internet.

– Vi kommer att hålla förhör med den här personen och vidta ett antal fortsatta utredningsåtgärder. Vi genomför också de husrannsakningar som behövs för att säkra eventuellt bevismaterial, säger Nina Gual på Nyköpingspolisen till SVT.

Se också:

Hit kan du vända dig om du behöver slå larm.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.