Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nyinvald nynazist till attack i direktsändning

Foto: Dimitri Messinis

Den nyvalda parlamentsledamoten från nynazistiska Gyllene gryning Ilias Kasidiaris attackerade två kvinnliga vänsterpolitiker i en direktsänd tv-debatt - och riskerar åtal.

Journalisten Alexandra Pascalidou reagerar starkt på händelsen som skakar grekisk politik.

- Det är verkligen ett dråpslag mot demokratin, säger hon.

Det var under en direktsänd debatt i en privat tv-kanal inför det stundande parlamentsvalet i Grekland som tumult utbröt.

I klipp från tv-debatten ses hur Ilias Kasidiaris från nynazistiska Gyllene gryning plötsligt reser sig, kastar ett glas vatten på politikern Rena Dourou från vänsterpartiet Syriza och sedan slår Liana Kanelli från kommunistiska KKE flera gånger i ansiktet.

"Jag blev chockad"

Klippen lades ut på Youtube, som dock tog bort en del varianter med motiveringen att innehållet är "chockerande och motbjudande".

Journalisten Alexandra Pascalidou, som följer utvecklingen i Grekland minutiöst, reagerar kraftigt på det som hände i tv-studion.

- Det är helt fruktansvärt att se, jag blev helt chockad. Vi vet att de här förespråkar våld, det är nazister som tagit sig in i det grekiska parlamentet. Nu visar de sitt rätta ansikte på bästa sändningstid, säger hon.

- Jag vet inte om man riktigt har begripigt hur allvarlig situationen egentligen är i Grekland. Det här är ett hot mot hela den europeiska demokratin, det som sker.

Tror du att händelsen kommer att få några konsekvenser på det politiska klimatet?

- Ja, absolut. Men det återstår att se vilka konsekvenser det får. Det är en så enorm desperation där så man vet inte hur det kommer att slå. Mina grekiska vänner där nere säger att det här kanske var precis det som behövdes för att folk ska inse vilka de egentligen är och vad de egentligen står för, säger Alexandra Pascalidou.

Ilias Kasidiaris ska ha tagit illa vid sig av en referens till en rättegång som pågår mot honom från Syriza-politikern Rena Dourou, skriver nyhetsbyrån AP. Droppen för Kasidiaris ska ha varit när Dourou sa att det är en "demokratisk kris när människor som tar landet tillbaka 500 år har kommit in i det grekiska parlamentet."

"Attack mot alla"

Efter att ha kastat vatten i ansiktet på Rena Dourou vände sig Kasidiaris mot den framstående medlemmen ur kommunistpartiet Liana Kanelli, som hade rest sig från sin stol med en tidning i handen och såg ut att vara på väg att kasta den mot Gyllen gryning-politikern.

Programledaren Giorgos Papadakis försökte lugna Kasidiaris och ropade: "nej, nej, nej!"

Men Kasidiaris, som har tjänstgjort i den grekiska militärens specialstyrkor, träffade Kanelli med slag i ansiktet tre gånger.

- Regeringen fördömer på det mest kategoriska sätt attacken från Ilias Kasidiaris mot Liana Kanelli och Rena Dourou. Denna attack är en attack mot alla demokratiska medborgare, säger regeringens talesman Dimitris Tsiodras enligt nyhetsbyrån AP.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.