Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

NYHETSDAGEN: WHO godkänner kinesiskt vaccin • Fler åtal om George Floyds död • Thommy, 56, dog efter vaccinering med Astra Zeneca – granskas av Läkemedelsverket

Världshälsoorganisationen har gett sitt godkännande för nödanvändning av ett vaccin från det kinesiska företaget Sinopharm.

■■■

Fyra poliser har åtalats av en federal jury för den svarte amerikanen George Floyds död i fjol.

■■■

56-årige Thommy Viklund från Umeå dog två veckor efter att han fått Astra Zenecas coronavaccin.

WHO godkänner kinesiskt vaccin

Världshälsoorganisationen har för första gången godkänt ett kinesiskt coronavaccin. Företaget Sinopharms vaccin BBIBP-CorV får numera användas i nödlägen, enligt organisationen.

Läkemedlet används redan i Kina och länder som Bahrain, Förenade Arabemiraten och Ungern. Det sistnämnda landet har köpt in vaccinet trots att EU inte godkänt det.

Omkring 65 miljoner doser av vaccinet har använts, enligt BBC. Det bedöms ha en effektivitet på omkring 79 procent efter två doser – alltså lägre än många andra varianter.

Fyra poliser åtalas för Floyds död

Den 20 april bedömde en domstolsjury i Minneapolis att expolisen Derek Chauvin är skyldig till 46-årige George Floyds död den 25 maj i fjol. Han har ännu inte fått sin dom.

Nu har en federal åtalsjury i USA åtalat fyra personer för den 46-årige svarte amerikanens död. Poliserna Alexander Kueng, Thomas Lane och Tou Thao åtalas för att de inte gav medicinsk hjälp till Floyd. Tou Thao och Alexander Kueng åtalas även för att de inte stoppade Derek Chauvin.

Även Derek Chauvin har åtalats av den federala juryn, utöver domen som han fick av delstatsdomstolen. Juryn vill även att han ställs inför rätta för en annan händelse, då han i september 2017 bland annat ska ha hållit sitt knä mot en 14-årig pojkes nacke i upp till 17 minuter.

Thommy, 56, dog efter vaccinering

56-årige Thommy Viklund, som bodde på ett LSS-stödboende i Umeå, fick sin första dos Astra Zeneca-vaccin den 1 mars.

Först mådde han bra, men omkring en vecka efter vaccinationen fick han svår huvudvärk och röda utslag på kinden. Två veckor efter vaccinationen dog han till följd av en kraftig hjärnblödning.

– Det blir så overkligt. Han som var full av liv finns inte kvar längre. Vi hann aldrig prata när han blev dålig, säger hans syster Therese Viklund till Expressen.

Dödsfallet har granskats av Läkemedelsverket, vilket framgår av en biverkningsrapport Expressen tagit del av, och skickats vidare till den europeiska läkemedelsmyndigheten, EMA. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.