Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

NYHETSDAGEN: Valrysare i Tyskland – bottenrekord för CDU • Anstalt kritiseras efter fånges död • Nina Gunke drabbad av alzheimer

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.

Det tyska valet ser ut att bli extremt jämnt mellan socialdemokraterna och kristdemokraterna – som tycks gå mot sitt sämsta valresultat någonsin.

■■■

Den norske storbedragaren Philip Holst-Cappelen dog i svenskt fängelse efter mer än två månaders matvägran. Nu får anstalten skarp kritik av JO – hanteringen gjorde att fången ”avled ensam i sin cell”.

■■■

Nina Gunke, 66, har drabbats av alzheimer. Skådespelaren berättar om rädslan och känslan av skam i TV4:s ”Nyhetsmorgon”.

Långa regeringsförhandlingar väntas i Tyskland efter rysarval

Inför det tyska valet var det högst oklart vilket parti som skulle bli störst och därmed få första chansen att bilda regering.

När vallokalsundersökningarna presenterades på söndagskvällen blev bilden inte mycket klarare.

De båda största partierna, socialdemokraterna SPD och kristdemokraterna CDU/CSU, får båda omkring 25 procent av rösterna.

– Det är det sämsta valresultatet någonsin i så fall för kristdemokraterna, säger Expressens utrikesredaktör Mats Larsson i Expressen TV.

Ändå är 25 procent något bättre än vad mätningarna före valet visade. För SPD är däremot 25 procent en ökning jämfört med förra valet. 

CDU och SPD har alltså en chans att tillsammans få något över hälften av mandaten i parlamentet och därmed en möjlighet att bilda regering tillsammans. Men de har regerat ihop i tolv av avgående förbundskanslern Angela Merkels 16 år på posten och inget av partierna vill egentligen det, säger Mats Larsson.

Bedragaren dog ensam i cell – anstalten kritiseras

Den 19 juli 2018 hittades Philip Holst-Cappelen hittades död i sin cell på anstalten Saltvik. Där avtjänade norrmannen ett 18-årigt fängelsestraff för att ha kidnappat två svenska miljonärer. 

Men efter sju år dog han efter att ha matvägrat i två månader.

Kriminalvården kom i sin internutredning fram till att anstalten hade följt alla riktlinjer och inte begått några fel. Det motsägs nu av Justitieombudsmannen, JO.

Chefsjuristombudsmannen Elisabeth Rynning riktar kritik mot flera delar i Kriminalvårdens hantering. Bland annat skriver hon att det funnits ”brister” i den information som lämnats om Holst-Cappelens hälsa till sjukvården. 

Att det bara var personal utan hälso- och sjukvårdsutbildning som ansvarade för den dagliga kontakten är ”inte en godtagbar ordning”, menar hon vidare.

Philip Holst-Cappelen vägrade sjukvård under sin matvägran. Elisabeth Rynning skriver dock att det i vissa fall kan vara rätt att föra en intagen till sjukhus även om denne motsätter sig.

JO anser också att Kriminalvården borde ha agerat snabbare när Holst-Cappelen plötsligt försämrades den 19 juli. Larmet kom från en sjuksköterska klockan 11.10. Bedömningen som följde var att han skulle föras till akutmottagning mellan klockan 14 och 21. 

”NN avled ensam i sin cell tre timmar efter att det hade uppmärksammats att hans hälsotillstånd allvarligt försämrats”, konstaterar Elisabeth Rynning.

Skådespelarens tårar – berättar om sjukdomen

Skådespelaren Nina Gunke, 66, känd från bland annat ”Skilda världar” och ”Varuhuset”, har drabbats av alzheimer. Det berättar hon i TV4:s ”Nyhetsmorgon”.

Nina Gunke, som är van att memorera textstycken, märkte plötsligt under en inspelning att hon hade svårt att komma ihåg en textrad. 

– Jag kom inte ihåg vad det var och det hände gång på gång. Jag visste inte var jag skulle ta vägen, säger hon i ”Nyhetsmorgon”.

Där bröt Nina Gunke ihop och hade svårt att få fram orden. Efter en liten paus fortsatte hon i ”Nyhetsmorgon”: 

– Under en inspelning sa regissören att ”det fixar vi, ingen fara”. Då sprang jag bara därifrån och tänkte: Det är något allvarligt.

Skådespelerskan sökte läkare i ”flera omgångar” och fick senare en tid där hon uppmanades att ta med sig ytterligare en person.

– Då förstod jag att det var alzheimer. Det har varit tufft, men samtidigt den här lilla människan, som sitter bredvid mig, säger hon och tittar på guddottern Julia Andrén.

Nina Gunke kände först skam över sjukdomen eftersom hon ”kände sig dum” när hon inte kunde svara på vanliga frågor. 

– Jag skäms inte längre. Nu kämpar jag för det och jag ska klara det länge, berättar Gunke i ”Nyhetsmorgon”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.